0

Д ва часа след старта на изборния ден вече има и арест за купуване на гласове. Перничанин е прибран от полицията за купуване на гласове в пернишкото село Мещица, съобщава zaPernik.com. Срещу арестувания е заведено досъдебно производство.

Два часа след старта на изборния ден вече има и арест за купуване на гласове. Перничанин е прибран от полицията за купуване на гласове в пернишкото село Мещица, съобщава zaPernik.com. Срещу арестувания е заведено досъдебно производство.

По непотвърдена информация задържаният е животновъд и е зет в селото. В село Мещица хора били свикнали да гласуват по списък с плащане. Полицията и прокуратурата засега не дават повече информация.

Според закона наказанието за купуване на гласове е лишаване от свобода от една до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

За склоняване да се гласува в полза на определен кандидат или партия също се предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

Организаторът на купен вот може да отнесе от една до седем години в затвора и глоба от десет хиляди до двадесет и пет хиляди лева, а ако той е служебно лице наказанието е лишаване от свобода от две до седем години и глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева.