Първата ваксина срещу COVID-19 пристига в ЕС до 29 декември (ОБЗОР+ГРАФИКИ)
3

Премиерът: Готова е логистиката за приемането й

Първата ваксина срещу COVID-19 пристига в ЕС до 29 декември (ОБЗОР+ГРАФИКИ)

Поставят ги на 5 фази: първо са медиците, след това педагозите, социалните служители и персонал във ферми за норки. Хората над 65 и хронично болните-чак в четвъртата графа

Първата ваксина срещу COVID-19 ще е на територията на Европейския съюз до 29 декември тази година. Това стана ясно от Националния план за ваксиниране, който беше одобрен в петък от Министерския съвет.

В него са представени фазите, в които ще бъдат направени имунизациите, както и сроковете, в които се очаква да дойдат седемте вече договорени от ЕС ваксини, както и евентуалната осма. Първата, която се очаква да пристигне в съюза е тази на Пфайзер и Бионтех, а следващата – на Модерна. За нея като срок на доставка е посочена дата до 12 януари 2021 г. (виж таблицата). За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната е готова финансово и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време, да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна, коментира на заседанието премиерът Бойко Борисов. Самите ваксини ще бъдат прилагани само след като са получили разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Премиерът подчерта също, че обществото трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини и затова трябва ясно да се обяснява за имунизацията. „Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото, и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, заръча Борисов и добави: "Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото".

Премиерът обяви, че е доволен от Българската агенция по лекарствата по бързината, с която помага на колегите. "Имаме оптимизъм в данните, но нека да минат двете седмици. Ако някой даде учебник или помагало за държава, която с една заповед се е справила с пандемията, ще ми е интересно да го видя. Колегите в Европа не говорят така оптимистично за Коледа, а че пандемията ще продължи и карантинните мерки, които са в пъти по-тежки от българските. Не знам по-либерални мерки от нашите. Ние всеки ден се учим и се налага да се променя нещо заради динамиката на тази болест", коментира Борисов и добави: "Няма професор в Европа, който да излезе и да каже ето това е рецептата за лекуване. Дори СЗО не може да го каже. Ние реагираме на реалния бой, на реалните военни действия, които се водят в болниците в момента и те всеки ден се променят".

Планът предвижда имунизацията да бъде реализирана на 5 фази като с цел по-добра организация страната ще бъде разделена на 6 района и за всеки от тях ще отговаря конкретно РЗИ (виж карето).

Той беше представен на брифинг в Министерския съвет от здравния министър Костадин Ангелов, който посочи, че документите е бил изготвил заедно със специалисти, като са използвани указанията на СЗО, а също плановете, разработени от Германия, Франция, Италия, както и от един американски щат. Проф. Ангелов също подчерта, че ваксинирането ще е доброволно. При първата фаза на имунизация ще бъдат имунизирани желаещите медици, зъболекарите, фармацевтите, сестрите и санитарите, като тази група са 243 600 човека. В групата, която ще бъде имунизирана във втората фаза, са общо 112 000 души, сред които 15 000 обитатели на социални институции и 8000 души персонал, 89 000 педагогически специалисти, а 80 лица, персонал във ферми за норки, пише в плана. При третата фаза ще бъдат имунизирани хората от структури с обществена значимост, като проф. Ангелов посочи като пример ВиК. В същата фаза ще бъдат имунизирани и полицаите. Възрастните на и над 65 години, както и хора с придружаващи хронични заболявания са в четвъртата фаза. Общият брой на тази група е 1 800 000 души. В петата са хора от уязвими групи от населението, чийто начин и условия на живот носят висок епидемиологичен риск, като тепърва ще се изчислява колко точно лица са в нея. На въпрос на „Монитор“ кога ще бъдат ваксинирани хората от активните групи на населението непопадащи сред изброените лица, които желаят да си поставят имунизация, от Министерството на здравеопазването обясниха: „Когато пристигат ваксините, приоритетно и доброволно ще бъдат ваксинирани хората от 5-те фази, посочени в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, защото е необходимо поддържането на критичните структури за функционирането на обществото, след изброените по ред на обхващане, ще могат да се ваксинират и останалите активни в обществото хора“. „След ваксинирането на приоритетните групи, ще се ваксинират и всички останали – това е практика навсякъде в света, така е и у нас, а ваксини ще има за всеки желаещ“, допълниха от МЗ.

На заседанието на МС е станало ясно, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. „ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация“, е заявил началникът на Военна болница и председател на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

В рамките на заседанието на правителството е бил определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. Председател ще е генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

И проф. Гигов, и доц. Кунчев участваха в последвалия заседанието брифинг на здравния министър, като председателят на Националния ваксинационен щаб подчерта, че първото му заседание ще се проведе по-късно през деня.

Всеки ще може да избира каква да си сложи

За да достигнем до момент, в който обществото да има имунитет, трябва 70-75% от него да са ваксинираните, за да може да бъде защитено обществото. Това заяви доц. Ангел Кунчев. Той обаче подчерта: „Ние няма да отстъпим относно доброволността“. Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък посочи, че държавата вече разполага с хладилници за съхранение на ваксината, ваксинациите могат да се извършват от лични лекари. „Всяка ваксинация ще се извършва от лекар и ще бъде нанасяна в имунизационния календар на всеки решил доброволно да се ваксинира“, каза още Ангелов. Още в петък в "Булбио" трябваше да бъдат инсталирани два хладилника за ваксините, а до края на деня – и в столичното РЗИ. В събота се очаква поставянето на уреда и в РЗИ-Бургас. Преболедувалите хора е добре да се ваксинират, защото още нямаме яснота колко трае имунитетът след преболедуване на коронавирус, обясни още пък доц. Кунчев.

Кърджали излезе от червената зона, вече сме 11-и по заразени в ЕС, но още първи по смъртност

Затягането на мерките вече дава резултат, като се наблюдава лек спад в броя на болните, а Кърджали вече е извън червената зона на картата на заразата у нас. Хоспитализираните обаче остават висок процент, беше отчетено на петъчната пресконференция. Доц. Ангел Кунчев отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в ЕС и вече заемаме 11-а позиция, като за първи път от седмици заболеваемостта на населението е под 600 на 100 000 души - в момента е 591 на 100 000 граждани на страната. Здравният министър пък допълни, че за същия този двуседмичен период са оздравели 12 266, като над 9 хил. са излекуваните само от началото на тази седмица до днес. „За съжаление 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев. На въпрос защо България все още е първа по смъртност в ЕС, проф. д-р Ангелов отговори, че в страната ни се наблюдава тенденция за самолечение, което отсъства в другите части на Европа. "Почти всички, които са стигнали до летален изход у нас, са потърсили много късно лекарска помощ“, каза той. 

В същото време стана ясно, че 51% от леглата за COVID болни са заети, 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол, разясни още проф. Костадин Ангелов.

Последно: Разделят страната на 6 района

На 6 района ще бъде разделена страната за по-добрата организация на ваксинирането.

Район 1. Включва областите Видин, Монтана и Враца, като за изпълнението на имунизационния план ще отговаря РЗИ-Враца.

Район 2. Включва областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе, като отговорник ще е РЗИ-Велико Търново.

Район 3. Включва областите Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра, като отговорник ще е РЗИ-Варна.

Район 4. Включва областите София град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград, като отговорник ще е Столичната РЗИ.

Район 5. Включва областите Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали, като отговорник ще е РЗИ-Пловдив.

Район 6. Включва областите Сливен, Ямбол и Бургас, като отговорник ще е РЗИ-Бургас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.