Първата и единствена засега средновековна еврейска синагога е открита на хълма Трапезица във Велико Търново и е на път да се превърне в световна сензация.

На останките в югоизточната част на хълма, се натъква археологическият екип на доц. Мирко Робов още в 2014 г. Тогава археологът решава, че това е поредната християнска църква. В хода на проучванията обаче се установява, че сградата не е стенописвана никога. Което е недопустимо за един християнски храм. Това насочва вниманието на доц. Робов към идеята, че може да е култова сграда на друг етнос.”Сградата се датира към 40-50 години на 13-ти век и е с доста сериозни размери: 22 х 14,5 м. вътрешната и квадратура е 267 кв.м. измазана е с хоросан и е била ориентирана изток – запад. Тази ориентация е и една от причините да реша, че е църква. Но липсата на стенописи ме опроверга. Единствените, освен българите, живели по това време на Трапезица, са били евреите. Не е ясно колко са били те като брой, но очевидно са били много влиятелни. Свидетелство за това е провелият се през 1359-60 г. в Търновград, Втори антиеретичен събор, организиран от цар Иван Александър, който е бил насочен всъщност срещу тях. не е ясно каква е причината за него. Дали са искали да им хвърлят вината за чумата или да ги изнудват за пари. Но еврейската колония на Трапезица е била голяма. И затова е нормално да са имали и свой подобаващ по големина храм”, разказва доц. Робов. В подкрепа на думите му е открито парче керамика, на което се вижда звездата на Давид, основният символ на евреите. И не на последно място, още в началото миналия век, при разкопки под хълма Трапезица са установени гробове, за които е много вероятно да са еврейски. Въпреки това Робов смята, че това е все още е работна хипотеза, която трябва да се облече в сериозни нучни доказателства за да добие наистина тежест.

Новината за синагогата на Тръпезица предизвиква истинска сензация сред световната евреска общност. Влиятелното еврейско издание „Таймс”, което излиза на пет езика и се чете от милиони евреи по цял свят, разпространява новината в своя статия, която в продължение на цяла седмица е водеща в сайта на изданието. А откривателят е поканен да изнесе доклад на туристически форум в София, на който ще присъства министът на туризма на Израел. Находката на доц. Мирко Робов би могла да постави основите и на един много силе поклоннически туризъм от стрна на израелските туристи, които както се знае изключително много се интересуват от своята история и древно минало.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини