Първата община у нас с изискване за зелен паспорт е Кричим

Важи само за служителите в местната власт

Първата община у нас с изискване за зелен паспорт е Кричим

Кричим е първата община у нас, чийто кмет Атанас Калчев издаде заповед служителите в местната власт да влизат на работните си места със зелен сертификат за ваксинирани и преболедували, или отрицателен резултат от пср или антигенен тест, съобщиха оттам.

Заповедта е съобразена с разпорежданията на здравния министър от 19 октомври тази година за новите противоепидемични мерки, уточни кметът. Изискванията са само за служителите и работниците в администрацията на Община Кричим.

„Създадена е необходимата организация и пропусквателен режим за достъп до работните места чрез извършване на проверка за наличието на поне 1 от необходимите документи, изрично посочени в заповедта на министъра - зелен сертификат за ваксинирани и преболедували или отрицателен резултат от проведено до 72 съответно 48 часа изследване“, казва Калчев. Той уточни, че взема тези мерки, като се съобразява с вменените му по силата на Закона за здравето и Закона за местното самоуправление и местната администрация задължения по отношение опазване живота и здравето на населението.  „Причината е фактът, че пандемията COVID-19, която завладя света, набира все по-голяма опустошителна сила и у нас, и за най-голямо съжаление държим първенството в черния списък на загиналите в тази биологична война.“, обяснява кметът.

Той уточнява, че на фона на тази изключително притеснителна ситуация, е укоримо поведението на голяма част от жителите на Кричим. „Които демонстративно отказват да изпълняват въведените по силата на Закона за здравето и заповедите на министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки. Конкретно по отношение на служителите и работниците в администрацията е създадена необходимата организация и пропусквателен режим за достъп до работните места чрез извършване на проверка за наличието на поне 1 от необходимите документи, изрично посочени в заповедта на министъра от 19.10.2021 г.“, обяснява още Калчев.  

Той не крие, че очаква съпротива срещу заповедта си. „По всяка вероятност ще има опити за съпротива и саботаж на въведените задължителни изисквания, но всеки следва да е наясно, че мерките са задължителни за всички, независимо дали заповедта на министъра е закъсняла, дискриминационна, разделяща и т.н. други определения и тълкувания, и следва да се изпълнява, още повече при наличието на дадени 3 възможни варианта. За тези, които категорично отхвърлят и 3-те варианта, следва да имат пред вид, че спрямо тях ще бъдат приложени административните мерки по смисъла на Кодекса на труда и Закона за държавния служител, още повече че за 2021 год. се създадоха и законови предпоставки до 90 дни неплатен отпуск да се зачитат за трудов стаж“, е категоричен кметът.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.