Жалбите до съда - без нецензурни думи, обиди или заплахи

Първата инстанция проверява редовността на касационната жалба

Жалбите до съда - без нецензурни думи, обиди или заплахи

Първоинстанционният, а не Върховният административен съд (ВАС), ще извършва проверката на редовността на касационната жалба или протест. Такава промяна в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) приеха депутатите на второ четене.

До момента проверката за редовността на жалбите се извършваше от зам.-председателите и председателите на отделения във ВАС.

Ако касационната жалба е редовна, съдът изпраща препис от нея заедно с приложенията на другата страна, която в 14-дневен срок от получаването им може да подаде отговор. Едва след изпращането на отговора или на изтичането на срока, делото ще се изпраща във ВАС.

Председателят на ВАС, заместниците му и председателите на отделения ще осъществяват контрол върху извършената от първоинстанционния съд проверка на редовността на жалба.

Ако бъдат открити пропуски при произнасянето на съда по редовността или по направени преди изпращането на делото искания за възстановяване на срока за касационно оспорване, за освобождаване от държавна такса, за предоставяне на правна помощ, делото се връща на първата инстанция.

Актовете и на административните съдилища, и на ВАС за оставяне на жалбата без разглеждане подлежат на обжалване и за това не се дължи държавна такса. По тези дела може да се присъждат разноски, ако са поискани и са представени доказателства за заплащането им.

Депутатите приеха още, че

процесуално действие, отправено чрез нецензурни думи, обиди или заплахи, се смята за неизвършено.  

Освен тази промяна, депутатите записаха, че „съдът следи служебно за надлежното извършване на процесуалните действия“. По отношение на лошия език в съда бяха приети и изрични разпоредби, че жалбата не може да съдържа нецензурни думи, обиди или заплахи.

За да се гарантира, че недопустимото поведение пред съда няма да остане ненаказано, беше прието, че председателят на състава налага глоби за: нарушение на реда в съдебно заседание, неизпълнение на разпорежданията на съда, използване на нецензурни думи, обиди и заплахи, насочени към съда, лице от администрацията или работещите в съда и участващите в съдебното производство. Измененията в АПК срещу лошия език бяха предложени от депутата от ДПС Хамид Хамид.

По предложение на Хамид депутатите въведоха

ново правило за електронното връчване в АПК. 

„Когато връчването се извършва по електронен път, съобщението съдържащо информация за изтегляне на призовката, съобщението или книжата, се смята за връчено в деня на изтеглянето му от адресата. В случай че съобщението не бъде изтеглено в 7-дневен срок от неговото изпращане, то се смята за връчено в първия ден след изтичането на срока за изтегляне“,  гласи новият текст.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.