Пристигна първата пратка втечнен природен газ от САЩ за България (ОБНОВЕНА)

Пристигна първата пратка втечнен природен газ от САЩ за България (ОБНОВЕНА)

От утре на терминала Ревитуса край Атина започва разтоварването на танкера Marvel Falcon

Първата пратка с втечнен природен газ от САЩ за България пристигна късно в четвъртък вечерта на гръцкия LNG терминал в Ревитуса край Атина, съобщи в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Тази доставка стана възможна благодарение на договора, който „Булгартрансгаз“ сключи с доставчика „Колмар“. Това е холандска компания,


един от лидерите на пазара на втечнен природен газ“,


посочи тя и добави, че количествата, които ще бъдат доставени са за второто и третото тримесечие са съответно в размер на 90 млн. и 50 млн куб. м природен газ и са от компаниите „Шение“ и „Бритиш петролиум“.

По думите й, първите количества втечнен природен газ от Щатите са на конкурентни цени, които са по-ниски от досегашните доставяни. „Това е една много сериозна крачка напред към либерализацията на пазара в България и един много ясен знак, че правителството работи изключително целенасочено в посока диверсификация и то не само на думи, а и на дела“, подчерта Петкова.

Ревтечненият метан ще се доставя към нашата страна през реверсивната връзка между Гърция и България в района на Петрич. В края на следващата "Договорените по-евтини доставки ще дадат възможност "Булгаргаз"

да поиска от КЕВР по-ниска цена с 0,22% на природния газ


за страната за третото тримесечие на годината", каза шефът на държавната компания Николай Павлов. Той, поясни, че за цялото договорено количество от 295 млн. куб. м природен газ, който ще получаваме до края на годината през гръцкия терминал в Ревитуса ще икономисаме 15 млн. лв.

Енергийният министър Теменужка Петкова добави, че България е договорила 140 млн. куб. метра газ, различен от руските доставки на синьо гориво. Доставчикът „Колмар“ е депозирал официално писмо до министерство на енергетиката с ясно заявление за участие на пазара на газ в България и иска да участва в


доставките на газ с около 500 млн. куб. метра през следващите 5 години,


които да бъдат търгувани през газовата борса - „Газов хъб Балкан“ ЕАД, чиято цел е да създаде платформи за търговия на природен газ в България и в момента се водят преговори с Централноевропейската газова борса за съвместно реализиране на този проект.

.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.