Първа копка на научноизследователски център по биотехнологии за 30 млн. лв.

Първа копка на научноизследователски център по биотехнологии за 30 млн. лв.

Положиха символичната първа копка за изграждането на научноизследователски комплекс към Центъра по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив. Той ще бъде на стойност 29 998 861 лв и трябва да бъде готов до 31 юли 2023.

„За първи път реализирахме мащабни инвестиции през пътната карта за научна инфраструктура и националните научни програми, опитваме се действително да изведем цялата верига на знанието – от предучилищно и училищно образование до научните изследвания“, каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. Тя посочи, че за да живеем в екологично чиста страна и да водим здравословен начин на живот зависи преди всичко от света на биологията, земеделието, растениевъдството, но най-вече от изграждането на цялостен облик на една нова биоикономика. Според нея със създаването на научноизследователския комплекс градът има реален шанс да се превърне в регионален научноизследователски хъб за биоикономика.
Развитието на науката и иновациите трябва да се търси обединение и партньорство в политическия спектър, местната власт и бизнеса, подчерта Ангелиева. Плодовете от инвестициите в науката винаги идват доста по-късно и не зависят от работата на един управленски мандат, но без иновации и раждането на нови продукти бизнесът ни трудно ще се конкурира в глобалния пазар, каза още тя и припомни, че благодарение на усилената работа на правителството многократно бяха увеличени средствата в областта на науката чрез ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Реализацията на центъра се осъществява по проект „ПлантаСИСТ: Създаване на Център по растителна системна биология и биотехнология за превръщане на фундаменталните научни изследвания в устойчиви био-базирани технологии в България“. Тя включва изграждане на нова сграда и закупуване на високотехнологично оборудване. Комплексът ще има административен корпус с офиси, семинарни зали и лаборатории с прилежащи специализирани помещения, както и две високотехнологични оранжерии. Основната цел е налагането му като водещ в областта на растителните науки както в България, така и на световно ниво. Средствата са по процедура „Допълваща подкрепа за български научни организации, изпълняващи проекти по рамкова програма „Хоризонт 2020” и са осигурени от приоритетна ос „Научни изследвания и технологично развитие" на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.