Пържолата с 9% ДДС, певицата в кръчмата – с 20% (ОБНОВЕНА)

Пържолата с 9% ДДС, певицата в кръчмата – с 20% (ОБНОВЕНА)

Храната и безалкохолните напитки в заведенията ще се облага с 9% ДДС, ако е консумирана на място. Но, ако кръчмата има съпътстваща музикална програма – специално за нея ставката ще е 20 процента, защото данъчните смятат, че се предоставят два вида услуги.

Това става ясно от становище за прилагане на диференцираната ставка от 1 юли, качено на сайта на НАП.

Данъчните обаче имат и условия за музикалната програма и отделните случаи ще се третират различно.

Например, в случаите, когато има специално обявено гостуване на изявен изпълнител със заплащане от клиента на обща цена, която включва както храната, така и изпълнението, за музикалната услуга ще се прилага стандартната ставка от 20 на сто.

Това е така, защото данъчните приемат, че музикалната програма в заведението е със самостоятелно значение за клиента.

Когато обаче заведението има обичайно или в определени дни жива музика от изпълнители и няма завишение на посочените в менюто цени, спрямо дните без жива музика, нито допълнително заплащане, е налице доставка на ресторантьорска услуга – тоест ДДС-то е 9%.

Други по-незначителни съпъстващи услуги като паркинг и интернет в заведението, когато са предоставени с обща цена с храненето и доколкото нямат самостоятелна ценност, а способстват за повишаване на качеството на основната доставка, ще се облагат с намалената ставка от 9 на сто.

Както „Телеграф“ писа, доставката на храна за вкъщи не се смята за ресторантьорска услуга и затова ДДС-то ще е 20 процента. Но ако храната е изядена на място, където има маси и столове, ставката е 9%. Това важи и за заведенията в моловете. Ако клиентът поиска да му я сложат в подходящи съдове, за да си я занесе вкъщи обаче, ставката отново е 20 процента.

С 20 процента обаче ще бъде сандвичът, баничката или пицата, изядени на крак

в обекти, където има само елементарно оборудване като бар плот без столове. Със стандартна ставка ще се облагат сандвичите и картофките, вземани от заведения за бързо хранене, когато се ползват услуги drive-in. Ако обаче те са изядени вътре на място, данъкът ще е 9 процента. Намалената ставка се прилага и за хранене на блок маса в ресторанти или хотели, когато не е включено в цената на услугата по настаняване. Но пуканките, които взимаме в киното, ще са с 20 процента ДДС.

9% ДДС от 1 юли ще има и за книгите. В становището на НАП е записано, че намалената ставка не важи за списанията и вестниците, както и за музикално съдържание.  Но детските книжки, при които при натикане на определена картинка на животно се издава звук , се смятат за аудио книги с познавателно съдържание, тоест и за тях ще важи 9-те процента ДДС.

Ако книгите се продават с обща цена с допълнителен артикул, като подвързия, острилка, гума и други подобни предмети с незначителна стойност, за тях също е приложима намалената ставка.

Същото важи и за бебешките артикули, които са комплектовани с обща цена с допълнителен артикул с незначителна стойност като лъжичка, дрънкалка, залъгалка. В тези случаи се прилага намалената ставка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.