Пъпешът, който е сред предпочитаните плодове за разхлаждане през лятото, предотвратява развитието на рака и помага за по-здрава кожа.

Изключителните му качества се дължат на полезните вещества, които съдържа - вода, захар, нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций.
Учените са изследвали ползите му за предотвратяване развитието на онкологични заболявания. Пъпешът е богат източник на ликопен – каротеноид, известен със своя антиоксидантен капацитет. Доказателство, че ликопенът може да спре растежа на туморните клетки, е получено и при изследвания в лабораторни условия.

Пъпешът е полезен и за имунната система заради съдържанието на минералите калий, магнезий, желязо, калций и селен, а благодарение на

витамините А, В и С помага за изглаждането на кожата и предотвратяването на стареенето й. Свойствата на лутеина пък помагат за забавянето растежа на катаракта и предпазват от нарушения на зрението.
Освен това учените са установили, че ежедневният прием на сок от пъпеш намалява стреса и умората.

По темата: пъпеш рак зва
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Спасяват с охлюви диабетно стъпало

В момента учените разработват подобрение на въпросния препарат, като целта е да се постига по-добър ефект при лечението. Новата форма на препарата се финансира от Министерството на икономиката по проект, спечелен по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.