Пълномощните на децата за чужбина със срок

Пълномощните на децата за чужбина със срок

Вписват и информация за училището или детската градина

Да се въведе определен срок за пълномощните, с които деца под 18 години могат да напускат страната и в тях да се вписва информация за училището или детската градина на малчугана. Това предложи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на граждански диалог под надслов „Европа в нашия дом“ в Шумен.

Ръководителят на предизборния щаб на партията обясни, че държавата полага усилия за задържането на децата в училище. В сегашната ситуация обаче трудно може да се проследи какво се случва с хлапето, след като напусне страната. Освен това имало много опити за незаконно извеждане на хлапета зад граница покрай семейни конфликти.

Цветанов посочи, че когато едно дете излиза извън България с пълномощно, информацията за него постъпва в базата данни на Гранична полиция. В документа обаче не се упоменава в кое училище или детска градина е записано хлапето. „Ето защо според мен в пълномощните трябва да се съдържа именно тази информация. За целта трябва да бъде

разработен механизъм между МОН и МВР

Получената информация ще се обработва и ще се изпраща към съответното училище и социалните служби“, предлага Цветанов. До това предложение се стигна, след като учител, участвал в дискусията, повдигна въпроса за трудната проследимост на децата, които излизат с родителите си в чужбина.

Според сега действащото законодателство у нас родител може да извежда детето си зад граница и без разрешението на другия родител само с решение на съда. Според тълкувателно дело на ВКС този документ обаче трябва да е за определен срок, както и за конкретна държава – например страна от ЕС.

Преди близо десетина години от Брюксел посъветваха България да обърне внимание на

проблема с т.нар. безсрочни декларации

за извеждане на хлапета зад граница. Съветът тогава беше да се въведе срок на този документ, за да се избегнат случите, в които родител извежда отрочето си в чужбина със стара декларация, която е получил от половинката си, преди да се разделят например. Това предложение обаче не беше прието, тъй като тогава се чуха становища, че подобен срок означава да се плащат многократно и такси за нотариус при преиздаването на документа.

Когато и майката, и бащата на хлапето са с него, не е необходимо издаване на пълномощно. По какъв начин ще се проследяват деца, които излизат в чужбина, какви да са сроковете на пълномощното и форматът му, ще се обсъжда на дискусии по темата в работни групи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.