0

Х ора, на които им е било отказано да бъдат пълномощници от ОИК, защото не отговарят на изискванията, се представят за такива, съобщиха от Общинската избирателна комисия за „Монитор“. Те определят това нарушение, като прецедент, тъй като до сега никой не е ползвал фалшив – незаверен документ за пълномощник, категорични са от ОИК.

Хора, на които им е било отказано да бъдат пълномощници от ОИК, защото не отговарят на изискванията, се представят за такива, съобщиха от Общинската избирателна комисия за „Монитор“. Те определят това нарушение, като прецедент, тъй като до сега никой не е ползвал фалшив – незаверен документ за пълномощник, категорични са от ОИК.

Тези лица, освен че са нарушители на избирателния закон, нямат никакво право да присъстват в избирателните секции. Административните наказания, свързани с тези нарушения не са достатъчно добре уредени и санкциите не са сериозни, според членове на ОИК.

Експертите разказаха още, че е необходимо да се проверява в регистрите, дали действително фигурират лицата, които се представят за пълномощници, защото е възможно да има места, на които фалшивите пълномощници да се подвизават с отказан от ОИК документ. Няколко са районите подали сигнал за такъв вид нарушения до момента. Това са Красна поляна, Банкя, Люлин, Обеля и Младост.

От ОИК апелират всички членове на избирателни комисии да проверяват стриктно и да следят за нарушения, защото истинските пълномощници имат право да получават копия от протоколите.