"Булгаргаз" ще сключи договор за внос с класираната при търг на първо място гръцка компания, която ще доставя газ от вътрешната система на Гърция, която е предложила най-ниската цена за доставка, съобщиха от газовото ведомство.

Още 2 други фирми са били с оферти с по-ниска от доставната цена по дългосрочния договор с основния доставчик за второто тримесечие на 2019 г., посочиха от държавното дружество.

Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Българските потребители на природен газ ще се възползват от новата по-ниска доставна цена през есенно-зимния период на 2019-2020 г., когато закупените на търга и съхранени количества в размер на 1 532 000 MWh ще бъдат доставени на крайните клиенти - както битовите потребители в страната, така и българската индустрия, посочват от "Булгаргаз".

Това е първата тръжна процедура, която "Булгаргаз" ЕАД обявява за покупка на природен газ. Търгът е в резултат на извършен от "Булгаргаз" ЕАД подробен анализ на спот пазара на природен газ в Европа през 2019 г. Анализът е показал, че има условия и възможности за доставки в България на по-ниски цени от действащите в страната. Затова е било взето решение за провеждането на открита процедура за закупуване на природен газ, пише в съобщението.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Втори скъсан кабел за ден остави 1200 столичани без ток

Скъсан кабел от 10 киловолта остави 1200 столичани без ток, съобщиха от ЧЕЗ Разпределние. Това е вторият скъсан кабел за деня като са засегнати абонати на дружеството в квартала „Дружба 1“ и гара Искър.

Преговаряме за внос на газ и през турски LNG-терминали

В напреднал етап са преговорите с турския газопреносен оператор BOTAS за реверсиране на потока на природен газ и реализиране на физически доставки на газ от Турция към България през съществуващата точка на междусистемно свързване Странджа/Малкочлар, съобщиха за „Монитор“ от енергийното министерство.