0

Р айонният съд в Горна Оряховица пусна под парична гаранция тримата цигани, които бяха задържани от полицията при акция и бяха обвинени в търговия с изборен вот.

Районният съд в Горна Оряховица пусна под парична гаранция тримата цигани, които бяха задържани от полицията при акция и бяха обвинени в търговия с изборен вот.

На съдебното заседание прокуратурата поиска на тримата да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение, „задържане под стража”. Съдът обаче остави това искане без уважение и пусна тримата арестанти на свобода срещу различни парични суми.

На Тодор Тодоров от Първомайци съдът наложи 800 лв. парична гаранция, а на аверът му Мустафа Мустафов от Петко Каравелово – 1500 лв. Третият – Абдул Мюмюнов от Драганово се отърва най-леко с подписка без да му се налага да дава и лев за свободата си. Определенията на тримата подлежат на обжалване и протест пред окръжния съд във велико Търново в тридневен срок.

Тримата цигани бяха арестувани за търговия с вот в подкрепа на кандидата за кмет ан Горна Оряховица от БСП, Явор Божанков. И тримата категорично отказват да се признаят за виновни. Един от триото, Мустафов призна пред съда, че се е включил в схемата, но за да изкара пари, като изобщо не е знаел, че става дума за изборна търговия. Колегата му Мюмюнов пък внезапно започва да се превива в съдебната зала и се наложи да бъде викана линейка, тъй като според близките му бил получил пристъп от диабетът от който страдал от години.