0

О ткъси от личните дневници на Христо Явашев-Кристо бяха публикувани онлайн в разгара на промокампания за продажбата на артколекцията му. Четирите тефтера, страници от които са показани и от The Guardian, са изписани от художника между 1964 и 1968 г.. Бележките представят „скрития свят“ на артиста и съпругата му Жан-Клод Денат дьо Гилебон и служат като огледало на трудностите, през които преминава двойката, за да се установи в Ню Йорк.

Откъси от личните дневници на Христо Явашев-Кристо бяха публикувани онлайн в разгара на промокампания за продажбата на артколекцията му. Четирите тефтера, страници от които са показани и от The Guardian, са изписани от художника между 1964 и 1968 г.. Бележките представят „скрития свят“ на артиста и съпругата му Жан-Клод Денат дьо Гилебон и служат като огледало на трудностите, през които преминава двойката, за да се установи в Ню Йорк.

От показаните фотоси на дневниците става ясно, че Явашев е водел записките си на латиница. Най-често в тях той е запечатвал с мастило дати и места за срещи. Случва се също така да са показани списъци с покупки.

От публикуваните кадри от дневниците пък се разбира и кои са били хората от близкия приятелски кръг на българския артист. Сред тях са прочутите художници Марсел Дюшан и Анди Уорхол.

„Кристо казваше, че Марсел е тих човек и не обичал да говори за изкуство, но Жан-Клод имала закачлива връзка с него. Според разказите на Кристо, Марсел се разприказвал единствено когато Жан-Клод е разправяла шеги и истории“, споделя мениджърът на студиото на Кристо Лоренца Джованели.

Търгът с колекцията на родения в България артист, създал проектите „Опаковането на Райхстага“, „Чадърите“, „Бягащата ограда“, „Плаващите кейове“, „Мастаба“ и др., ще се състои на 17 февруари. Организиран е от аукционната къща „Сотбис“, а в него попада любопитна компилация от близо 400 предмета на изкуството, принадлежали на Кристо и Жан-Клод, анонсират оттам. Сред онези, за които може да се залага онлайн, са картина на Уорхол от 1964 г. на бившата първа дама Джаки Кенеди, която е оценена до 1 млн. евро, два литографски отпечатъка на Уорхол, озаглавени „Цветя и крава“. Има също бронзова статуя „Персонаж“ на Хуан Миро, чертежи от инсталацията „Пон Ньоф“ на Кристо, проект за „Чадърите“ на твореца и Жан-Клод, както и миниатюра от Марсел Дюшан от края на 30-те години.

„Винаги е специален момент, когато произведения от личните колекции на артисти се появяват на пазара, но това важи дори повече, когато тези артисти са сред най-известните в света“, коментират от „Сотбис“.

Христо Явашев-Кристо почина в края на месец май миналата година. Той си отиде от естествена смърт на 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк.

В едно от последните си интервюта Кристо обясни, че заради пандемията от коронавирус не е излизал от имота си в Сохо, нито се е срещал с някого през последните месеци. Тогава Явашев подчерта още, че не спира да работи и основните му усилия са хвърлени в проекта за опаковане на Триумфалната арка, който беше отложен за есента на 2021 г. заради неблагоприятната световна ситуация с разпространението на Covid-19.