Пуснаха жената на Божков срещу 1,5 млн. лева
2

Пуснаха жената на Божков срещу 1,5 млн. лева

Специализираният наказателен съд взе решение жената на Васил Божков – Елена Динева, да бъде пусната на свобода под гаранция от 1 милион и половина лева.

Тя трябва да заплати сумата в 14-дневен срок. Причината за взетата мярката за неотклонение е фактът, че няма опасност Динева да се укрие, да извърши престъпление и да повлияе върху свидетелските показания. Не са налице и достатъчно доказателства срещу нея, които да налагат друга мярка.

Жената на Васил Божков – Елена Динева е притежавала дял от капитал в някои дружества, и е имала пряко свързана деятелност с участниците в организирана престъпна група, ръководена от хазартния бос. Това заяви прокуратурата пред Спецсъда по време на гледане на мярката за неотклонение на Динева. На 7 февруари 2020 г. с постановление на прокуратурата е обвинена за участие в организираната престъпна група, която действала от януари 2014 г. до 29 януари 2020 г. Според държавното обвинение Динева е в брачни отношения с Божков, съществува висока обществена опасност както и такава да извърши престъпление, може да се скрие или да унищожи доказателства и да окаже въздействие върху свидетели, които тепърва ще бъдат разпитани по делото, заявиха от прокуратурата. Те се позоваха на показанията на бившите съдружници на Божков братя Найденови, както и на други свидетели, на доклад на АДФИ за финансова инспекция на Комисията по хазарта, доклади на ДАНС, техническа експертиза и резултатите от претърсванията и изземванията на вещи от имоти на Божков. Динева е участвала в управителните съвети на дружества, притежавала дялове в други такива, които упражнявали стопанска дейност, включително и организация на хазартни игри, твърдят от обвинението. От жилището на Божкови на бул. „Васил Левски №79“ в София са иззети множество движими вещи, които предстоят да се установят дали са културно наследство и национално богатство и дали са регистрирани. Според прокуратурата Динева пряко се е ползвала от неправомерно генерираните действия по организацията на хазартни игри.

„От 12-15 години не съм оперативно ангажирана в хазарта. Познавам братя Найденови, имахме нормални семейни и съдружнически отношения. Логично е да съм член на управителния съвет на фондация „Тракия“ и на друга фондация. Управител съм на ЕООД-та, но нито едно не е носител на лиценз от Комисията по хазарта и не е било създадено с такава цел.“, обясни пред Спецсъда Динева. Тя обаче призна, че има участия в търговски дружества, които са инвеститори с такива за хазарта. Динева заяви, че не познава нито един член на комисията по хазарта, тя поиска мярка за неотклонение гаранция, заради нестабилното състояние на нейни роднини, а за своето здраве каза, че е добре

„Съпругът ми беше принуден да не се върне, а не защото не искаше да се върне“, твърди още Динева, както и че самата тя не е обществена заплаха.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.