0

Т урист разпространи невероятни фотографии на чудовището от шотландското езеро Лох Нес, като според някои това е най-добрата снимка от всички забелязвания на Неси досега, предаде в. „Дейли мейл“.

Турист разпространи невероятни фотографии на чудовището от шотландското езеро Лох Нес, като според някои това е най-добрата снимка от всички забелязвания на Неси досега, предаде в. „Дейли мейл“.

Стив Чалис от Саутхамптън заснел съществото от брега на езерото, разположен срещу замъка Ъркърт, когато бил на почивка в Шотландия миналата есен. Стив твърди, че видял вълнички във водата, и предположил, че това е голяма риба, която според неговата преценка трябва да е дълга осем фута (около 240 см).

Туристът заявил пред в. „Дейли рекърд“, че помислил, че това е сом. Той постнал снимките, само за да види дали хората могат да му помогнат да идентифицира съществото, което било на около 30 фута (около 10 метра) от него. „По мое мнение, а аз не съм експерт, мисля, че това е голяма риба, която е влязла в езерото от морето – заяви Стив. - Аз лично смятам, че това е сом или нещо подобно, но голямо. Някои предположиха, че може да е есетра. То е много голямо, тъй като това, което се вижда, е поне осем фута дълго, а кой би могъл да каже колко се крие под повърхността“.

Стив допълни, че водата на Лох Нес е много тъмна, така че е трудно да се каже какъв е целият размер.

„Видях плискане във водата пред мен и направих снимка, след това още една, и внезапно тази риба изплува от водата и аз успях да я заснема. Тя се потопи почти веднага, така че не бях сигурен дали съм я хванал или не. Предполагам, че това е било късметлийска снимка. Почаках малко и заснех още един кадър, но повече не видях рибата“. Стив заснел снимките през септември м. г., но имал да ги прегледа едва по време на изолацията. Когато ги постнал, хората коментирали, че фотографиите приличат на Неси.

Писателят Роланд Уотсън, който поддържа блог за мистерията на Лох Нес, заяви, че тази снимка е най-доброто изображение на възможно забелязване на чудовището от Лох Нес. Роланд включи в блога си примери от предишни забелязвания, които са неясни „петна от уебкамери“.Поради това снимката, направена от Стив, би била най-ясната досега, ако се окаже истинска. Но Роланд изрази съмнения относно автентичността на тези фотографии в своя блог: „Едно приближаване към обекта предизвиква съмнения“. Писателят се е свързал със Стив и дискутира с него, дали това изображение не е направено с фотошоп. Стив твърди, че снимките са истински, но че

самият той смята, че е заснел само една голяма риба.

Слуховете за странно съшество, живеещо във водите на Лох Нес, се носят от десетилетия, но доказателствата, които потвърждават тези твърдения, са оскъдни, изтъкна „Дейли мейл“. Едно от първите забелязвания, за което се смята, че е подхранило съвременната треска за Неси, е обявено на 2 май 1933 г. На тази дата в. „Инвърнес куриер“ помести статия за местна двойка, която твърди, че е видяла „огромно животно, което се търкаля и гмурка от повърхността“. Друго известно забелязване е увековечено с фотография, заснета през 1934 г. от полк. Робърт Кенет Уилсън. То обаче бе изобличено като мистификация от един от участниците в нея – Крис Спърлинг. На своя смъртен одър той разкрил, че снимките са инсценировка.