Днес валидираха и пощенска марка по случай 150-годишнината на Българска академия на науките (БАН). На церемонията присъстваха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

БАН е създадена 9 години преди Освобождението на България като Българско книжовно дружество в румънския град Браила. “Обединяването на светли личности, българи, живели и учили в чужбина, работили в чуждестранни университети, за създаването на Българско книжовно дружество е изисквало изключително силен дух и огромна обич към България”, каза председателят на БАН. По негови думи още при създаването на дружеството идеята е била, че скоро ще има българска държава и учените ще дадат своя принос за нейното израстване.  “Нашата организация е играла значителна роля в появата на нова независима България, после в нейното строителство, в което са участвали държавници, министър-председатели, забележителни учени”, допълни Ревалски. 

Мнението му бе подкрепено от транспортния министър. 

“9 години преди Освобождението България има институция, която е оцеляла през бурни и спокойни, през преходни епохи. Няма друга такава институция, която да се похвали с век и половина”, добави Желязков. Според него пощенската марка е универсален символ, който свързва хората. “Марката е аналогов инструмент, но е и произведение на изкуството- тя съществува отвъд своята пряка практическа функция”, коментира Желязков. 

Марката влиза в обращение от днес, а автор е Мая Стайкова. Цената е 0.66 лв. 

Припомняме, че в средата на миналия месец от Българска народна банка (БНБ) пуснаха сребърна монета по случай 150-годишнината на БАН. Нейната цена е 78 лв., а тиражът е 3000 бр.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

КРИБ благодари на ДПС за прецизирането на мярката 60/40

КРИБ благодари на ПГ на ДПС за прецизирането на мярката "60 на 40" в съотвестствие с искането на работодателската организация. В писмото до парламентарната група на Движението за права и свободи се казва: "Доволни сме от това прецизиране, тъй като по този начин мярката ще може да заработи много по-ефективно, а също така и по-малките предприятия ще могат да се възползват."

Великобритания отчита 44% спад в регистрациите на нови коли

Броят на регистрациите на нови коли във Великобритания през месец март спада с 44% в сравнение със същия период през миналата година, сочат данни на Дружеството на автомобилните производители и търговци (SMMT).