0

О рганизаторите на Международната награда "Букър" публикуваха дългия списък на 13-те автори от 12 страни, които ще се състезават за приза, предадоха световните агенции.

Организаторите на Международната награда "Букър" публикуваха дългия списък на 13-те автори от 12 страни, които ще се състезават за приза, предадоха световните агенции.

Членовете на журито са подбрали 13 произведения от общо 125 литературни творби. За главната награда ще се състезават по две книги, преведени от испански език, по две от френски, по една от китайски, грузински, датски, кикую, нидерландски, немски, арабски, руски и шведски език.

Сред попадналите в дългия списък на наградата личат имената на Нана Еквтимишвили от Грузия ("Крушево поле"), на Мариана Енрикес от Аржентина ("Опасностите от пушенето в леглото")/, на палестинката Адания Шибли ("Незначителен детайл"), Ерик Вюйар (" Войната на бедните"), а също така на Нгуги Ва Тихионго от Кения, Сюе Цан от Китай, Давид Диоп от Франция, Бенхамин Лабатут от Испания, Олга Равн от Дания, Яап Робен от Нидерландия, Юдит Шалански, от Германия, Анджей Тихий от Швеция и Мария Степанова („В памет на паметта“) от Русия.

Международната награда "Букър" се присъжда за чуждоезичен роман, преведен на английски език от 2005 г. Премията от 50 000 британски лири (64 000 щатски долара) се поделя между писателя и преводача.

Сред предишните лауреати на Международната награда " Букър" са израелецът Давид Гросман, американецът Филип Рот, нигериецът Чинуа Ачебе.