Столичната община ще пуска „зелен билет“ на стойност 1 лв. за целия градски транспорт при отчитане на един ден замърсен въздух. До момента документът, се пускаше след реализирано превишение на фини прахови частици (ФПЧ) в два последователни дни. Новата мярка е по предложение на кмета на София и бе приета на заседание на Столичния общински съвет днес. 

Кметството въвежда и специални мерки за ограничаване на замърсяването от битовото отопление с монтирането на 2000 филтри на комини в следващите три години. „До края на годината ще монтираме още 150 филтъра в районите „Красна поляна“ и „Слатина“. 1850 филтъра ще бъдат поставени в следващите 3 години. Поставянето на филтрите е допълваща мярка към ограничаване на замърсяването от отоплението на въглища и дърва“, обясни Фандъкова и посочи, че 55 хил. домакинства в столицата се отопляват на дърва и въглища. Тя припомни, че общината е осигурила и средства за безплатна подмяна на старите печки на 20 000 домакинства със средства от Оперативна програма „Околна среда“ и „Лайф“ на ЕК. В програмата за безплатен монтаж на филтри ще бъдат включени тези семейства, които не могат да бъдат финансирани по оперативните програми и са с ниски доходи. „Предимството на филтрите е, че се монтират бързо, имат ниски оперативни разходи и незабавен ефект – над 80% намаляване на емисиите на фини прахови частици“, каза Фандъкова. Тя изтъкна още, че в момента се монтират и 22 сензора, които ще измерват качеството на въздуха. До края на годината първата общинска мрежа за измерване ще е работи и данните й ще са достъпни в реално време и през мобилно приложение.

Фандъкова отчете, че дните със замърсен въздух намаляват, позовайки се на данните от националната мониторингова система. „С 1/3 е намалял броят на превишенията за първите 6-месеца на 2019 г. спрямо същия период на 2018 г. За цялата 2018 г. данните показват 17% по-малко превишения на ФПЧ на годишна база спрямо 2017 г. Въпреки положителната тенденцията, замърсяването с ФПЧ продължава да е сериозен проблем особено през зимните месеци. Затова работата по намаляване на замърсяването и от битовото отопление, и от транспорта, продължава“, заключи Фандъкова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Паднаха първите слани


Тази сутрин паднаха първите слани за сезона в Родопите, като температурите се снижиха до нула градуса по Целзий, съобщават от Планинската спасителна служба в Пампорово.

Тапа на Капитан Андреево

Километрични са колоните от тежкотоварни камиони на пункта Капитан Андреево за влизане в Турция. Опашки има и от автомобили, чакащи да влязат на територията на югоизточната ни съседка.