0

О т март до септември два сателита ще наблюдават заявени за подпомагане с европейски субсидии ниви. За това предупреди земеделските производители Васил Грудев, шеф на Държавен фонд земеделие по време на тяхната осма национална среща в Златни пясъци

От март до септември два сателита ще наблюдават заявени за подпомагане с европейски субсидии ниви. За това предупреди земеделските производители Васил Грудев, шеф на Държавен фонд земеделие по време на тяхната осма национална среща в Златни пясъци

.
Пилотно
Васил Грудев обясни, че Разплащателната агенция активно работи с картографската служба на ЕС. Ние сме една от 6-те страни, която се е присъединила пилотно към извършване на проверки на заявени земеделски площи за подпомагане на място чрез заснемане с два сателита. По този начин ще се вдигне нивото на мониторинга.
Дистанционно
Това означава, че върху тези площи РА ще приложи проверки на място, но чрез дистанционен контрол. Това ще стане въз основа на хиперспектърните изображения от двата сателита. Това означава, че те правят между десет и петнайсет снимки в термичния спектър на обработваемите площи.


Готовност
Васил Грудев предупреди всички земеделци да имат готовност, въпреки че наблюдението върху парцелите няма да обхване всичките площи, защото е пилотно. Според шефа на ДФЗ този вид наблюдение ще облекчи стопаните, от една страна, защото проверяващите няма да идват при тях физически. От друга страна, обаче безусловно ще се следят културите и какво се случва на нивите през цялата земеделската година.
Кърлежи
Васил Грудев миналата година се закани, че ще извади кърлежите от земеделието. Той имаше предвид преди всичко фермери, които получават субсидии, без да извършват дейност на полето. Една от причините за това е, че практически РА не може да извърши 100% физически проверки на заявените за подпомагане ниви. Миналата година министърът на земеделието Десислава Танева увеличи процента на площите, които ДФЗ трябва да проверява в наредба. Целта беше да се намалят злоупотребите със средства. Голяма част от тях са по обвързаната подкрепа, при която стопаните заявяват, че ще отглеждат домати например, но всъщност такива на полето няма.