Пускат робота на БАН в COVID отделение

Пускат робота на БАН в COVID отделение

Изобретението унищожава бактерии и вируси с UV-C лъчение

Роботът за дезинфекция, който създадоха учени от Института по роботика на БАН, ще бъде внедрен в COVID отделение в София до дни.

„ В момента проучваме на кой да подарим устройството и търсим специалисти на първа линия, които желаят да прилагат иновативната идея срещу COVID-19 и по този начин да работят в по-безопасна среда”, разказа пред вестник „Телеграф“ асистент-инженер Мартин Ралчев от Института по роботика на БАН. Роботът може да бъде използван за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

„От инженерна гледна точка той работи добре, но медиците трябва да кажат своето мнение и ако се налага да подобрим, каквото можем“, обяснява още той. Изобретението, създадено от познати битови пособия с корпус на прахосмукачка робот, може да се ползва както в болници, детски градини и училища, така и у дома. То обеззаразява всички подови повърхности, върху които има супербактерии, гъбички, спори и вируси.

„Роботът разполага със система за задвижване, микросензорен блок, процесорен модул за управление с елементи на изкуствен интелект, като ключовият компонент е специализиран излъчвател на твърдо ултравиолетово UV-C лъчение. То е насочено директно само към пода на помещението, тъй като повече от 80% от COVID-19 заразата се локализира по подовете. UV-С лъчите унищожават вирусите чрез високоенергийни електрони, преминаващи през протеиновата обвивка в ядрото на рибонуклеиновата им киселина (РНК). Това води до генетично увреждане на клетките и ликвидацията им“, уточняват от Българската академия на науките. Новият робот работи без течни химикали и дезинфектанти, което го прави подходящ при хора с астма и алергии. При използването му не са необходими предпазни очила или напускане на помещенията.

Учените се надяват да се намери фирма, която да се заеме със задачата да произвежда робота масово и той да стигне до пазара. Базовото изобретение е на стойност около 400 лева, но се работи по възможност за по-ниска цена. То вече е регистрирано в Патентното ведомство. Дело е на учени от Института по роботика на БАН съвместно с Центъра за компетентност QUASAR, в рамките на дейностите на учени от Академията за ликвидиране на пандемията COVID-19.

В екипа на БАН участват директорът на Института по роботика доц. Август Иванов, заместник -директорът акад. Чавдар Руменин, ръководителят на секция "Сензори и измервателни технологии в роботиката и мехатрониката" проф. Сия Лозанова и асистент-инженер Мартин Ралчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.