0

Д о края на годината на пазара ще се появят последните два тома от общо 7-те планирани пълни събрани съчинения на Захари Стоянов. Това съобщи издателят Иван Гранитски, който взе участие в третите по ред четения по повод 71-а годишнина от рождението на революционера и някогашен председател на парламента в родното му село Медвен. Четенията в двора на превърната в музей родна къща на национал-революционера са по инициатива на народно читалище „Извор 1882“, като участниците акцентираха върху  митовете, създадени за поборника, белетриста, публициста и държавника.  

До края на годината на пазара ще се появят последните два тома от общо 7-те планирани пълни събрани съчинения на Захари Стоянов. Това съобщи издателят Иван Гранитски, който взе участие в третите по ред четения по повод 71-а годишнина от рождението на революционера и някогашен председател на парламента в родното му село Медвен. Четенията в двора на превърната в музей родна къща на национал-революционера са по инициатива на народно читалище „Извор 1882“, като участниците акцентираха върху  митовете, създадени за поборника, белетриста, публициста и държавника.  

Интересни моменти от житейския път и деятелността на Захарий Стоянов като биограф на българската революция, първи народопсихолог, като белетрист и публицист представиха професорите Пламен Павлов и Захари Захариев, писателят-изследовател и автор на поредицата „Записки върху Записките“  Любомир Котев,  гл.ас. д-р Николай Хрисимов, уредникът от историческия музей в Котел Иван Иванов. Паралелно с дискусията бе  представена и документална изложба по повод 85-годишнината от рождението на Стефан Чирпанлиев, родственик и изследовател на живота и творчеството на Джендо. Сред присъстващите бяха и някогашни преподаватели на вече закритото медвенско първоначално училище, където Захари Стоянов учи азбуката преди да стане овчар.