Пускат предложения за цената на крадения ток

Пускат предложения за цената на крадения ток

След няколкомесечно забавяне се очаква КЕВР да пусне до края на седмицата предложенията си за нови Правилата за измерване на количеството електрическа енергия (ПИКЕЕ), с които ще се определят и начините и тарифите за таксуване на крадения ток.

От „Електроразпределение-Юг“ обясниха за „Монитор“, че през 2018 г. на 3 пъти са представяли в КЕВР предложения за текстове по ПИКЕЕ. Според тях, тъй като откраднатата енергия е закупена като недостиг от „балансиращия пазар“, спазвайки принципа за възстановяване на реално направените разходи стичат за справедливо заплащането на установеното количество да се извършва по осреднената цена на балансираща енергия.

Едно от предложенията на „ЕРП Север“ („Енерго-Про“) е периодът на корекцията (времето за начисляване на крадения ток) да се удължи до 180 дни. От дружеството констатират, че в последните години се затвърди усещането за безнаказаност в хората, манипулиращи електромерите. За това превантивен ефект би имала и по-високата цена на таксуване на откраднатото.

От ЧЕЗ смятат за необходимо да има ускорени процедури, ефективни и по-тежки санкции срещу крадците на ток. В ЕС подобни действия са предмет на строги санкции. В Чехия, например, периодът за дотаксуване е 24 месеца, а в Германия - 6 месеца назад.

От КЕВР обясниха неофициално, че в доклада на работната група, започнала работа по новите правила през ноември, когато съдът отмени окончателно старите, въпросът с кражбите на тока е малка част. В доклада са отразени и коментирани всички предложения на енергийните дружества. Новите текстове ще бъдат съобразени и с европейските правила по измерването на количествата електроенергия, поясниха от регулатора. Проектът за правилата ще бъде предложен за обществено обсъждане, което най-вероятно ще продължи един месец.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.