След няколкомесечно забавяне се очаква КЕВР да пусне до края на седмицата предложенията си за нови Правилата за измерване на количеството електрическа енергия (ПИКЕЕ), с които ще се определят и начините и тарифите за таксуване на крадения ток.

От „Електроразпределение-Юг“ обясниха за „Монитор“, че през 2018 г. на 3 пъти са представяли в КЕВР предложения за текстове по ПИКЕЕ. Според тях, тъй като откраднатата енергия е закупена като недостиг от „балансиращия пазар“, спазвайки принципа за възстановяване на реално направените разходи стичат за справедливо заплащането на установеното количество да се извършва по осреднената цена на балансираща енергия.

Едно от предложенията на „ЕРП Север“ („Енерго-Про“) е периодът на корекцията (времето за начисляване на крадения ток) да се удължи до 180 дни. От дружеството констатират, че в последните години се затвърди усещането за безнаказаност в хората, манипулиращи електромерите. За това превантивен ефект би имала и по-високата цена на таксуване на откраднатото.

От ЧЕЗ смятат за необходимо да има ускорени процедури, ефективни и по-тежки санкции срещу крадците на ток. В ЕС подобни действия са предмет на строги санкции. В Чехия, например, периодът за дотаксуване е 24 месеца, а в Германия - 6 месеца назад.

От КЕВР обясниха неофициално, че в доклада на работната група, започнала работа по новите правила през ноември, когато съдът отмени окончателно старите, въпросът с кражбите на тока е малка част. В доклада са отразени и коментирани всички предложения на енергийните дружества. Новите текстове ще бъдат съобразени и с европейските правила по измерването на количествата електроенергия, поясниха от регулатора. Проектът за правилата ще бъде предложен за обществено обсъждане, което най-вероятно ще продължи един месец.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Турски компании проучват възможностите за инвестиции у нас

Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум „България - инвестиционна среда“, на който участието взеха над 150 представители на турски компании. Събитието е част от посещението на представители на Световния турски бизнес съвет (DTİK) в страната ни и бизнесмени от секторите машиностроене, транспорт и логистика, електроника, електротехника, автомобилостроене, туризъм и др.

От утре се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски от утре - 20 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщиха от АПИ.

Средно по 6689 лева ще струва "Бюджет 2020" на данъкоплатец

Средно 6689 лв. ще струва сметката на правителството за 2020 г. на всеки български гражданин. Това показват данни ИПИ. Най-голям е делът на пенсиите (по 1518 лв.), следвани от здравеопазването (по 822 лв.) и образованието (по 769 лв.). Челната петица се допълва от социалните помощи и транспортът, които общо ще струват по 1119 лв. на всеки отделен българин, плащащ данъци.