Пускат на търг коне, собственикът им отказал да плаща глоба

Пускат на търг коне, собственикът им отказал да плаща глоба

13 коня ще бъдат разпродадени на търг, след като били задържани да се разхождат без контрол в района на пещерското село Радилово и собственикът им отказал да плати глобите за тях в местната община.

Това информираха от кметската администрация в родопското градче. Общински екипи са задържали общо 16 чифтокопитни, които безпризорно обикаляли пътищата в района, а повод за проверката стана пътен инцидент в неделя, при който пострада шофьор на „Пежо“. За да избегне появилите се на шосето за Батак коне водачът на френското возило навил волана и колата полетяла в канавка, а шофьорът бил тежко ранен.

От общината в Пещера обясниха, че са установени собствениците на животните. Единият от тях е платил глобата за своите два коня и те са били освободени. Другият собственик е установен, след като е била възможна идентификацията на един от конете, който е допуснал ветеринарния лекар на Пещера да го провери за чип. Другите коне са диви и допускат до себе си само собственика. Той обаче е отказал да съдейства за тяхната идентификация, след като е разбрал, че за всеки от 13-те коня дължи глоба. В момента конете са задържани под видеонаблюдение в Радилово. Собственикът ще бъде уведомен писмено и ако в 14-дневен срок не ги потърси, те ще бъдат обявени на търг, както предвижда законът. От много години проблем за институциите в Пещера е именно свободното пускане на коне.

Данните от 2017 г. до 8 март тази година показват, че са уловени 29 коня, като от тях само 13 са били с чип. Техните собственици са заплатили по 100 лв. глоба за всяко едно от животните. Два от конете са били собственост на жител на община Кюстендил. С помощта на полицията в Пещера той е издирен и глобен.По отношение на конете без официална идентификация, през 2017, 2018 г. и до 8 март тази година са заловени общо 16 животни без чип.

От общината предупреждават многократно със съобщения и писма до собствениците на животни, че при установяване на безстопанствено пуснати селскостопански животни- крави, коне, кози и овце по улици, паркове и пътната мрежа на територията на гр. Пещера животните се улавят и задържат, като се  сигнализира незабавно официалният  ветеринарен лекар за идентифициране на  животните. Коне без инжектиран електронен транспондер-чип, крави, кози и овце без ушни марки се умъртвяват на място и се насочват за обезвреждане в екарисаж.

При наличие на идентификация, собственикът заплаща глоба в размер на 100лв. и животното се освобождава.  Във връзка с настъпването на селскостопанския сезон по инициатива на кмета на община Пещера Николай Зайчев, ще се проведе тристранна среща между общински експерти, служители на полицейското управление в града и земеделските стопани, които отглеждат селскостопански животни. Една от основните теми, които ще бъдат засегнати на срещата, е недопускането на нерегламентираното движение на селскостопански животни по улиците на населените места.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.