Пускат допълнителни 1500 места в градините в София през август

Пускат допълнителни 1500 места в градините в София през август

1500 свободни места за кандидатстване в столичните детски градини ще бъдат обявени през август. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира ремонтните дейности на бул. "България".

"След второ класиране останаха около 2800 свободни места. Част от тях са местата, които сме предвидили и запазили за децата с хронични заболявания и децата със специални образователни потребности. Тези места не се заемат в голямата си част. Ние ще запазим достатъчно места, така че ако има такива деца, да могат да намерят място в детска градина. Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които кандидатстват в София", обяви Фандъкова и поясни, че ще внесе доклад за тези нови места в Столичния общински съвет, който се надява да бъде приет от общинските съветници.

Относно отпуснатите от кабинета 15 млн. лв. за детски градини и училища Фандъкова заяви, че те ще се използват само и единствено за ново строителство.

"Това са 7 детски градини и 4 училища, чиято обща стойност е 36 млн. лв. За част от тях, за които са готови районните кметове, ще започне веднага строителство. Очаквам да участваме и в програмата на правителството, така че да получим още финансиране", коментира тя и добави, че ако искаме места в детските градини, не трябва да се спира със строителството им.

Фандъкова припомни, че до седмица започва строежа на нова детска градина за 8 групи в "Манастирски ливади".

Кметът коментира, че с плановете, които имат за тази и следващата година, ще изчерпат терените, които са подходящи по сега действащото законодателство. Ето защо общината поиска промени в Наредба на здравното министерство и в тази на регионалното ведомство, които касаят условията и реда за строителство на сгради за детските заведения. "Идеята е да може да се намали исканото отстояние от 15 м. Това ще даде възможност да се строи за повече деца в много от терените. По изчисления на главния архитект Здравко Здравков в половината от детските градини може да се изградят допълнителни помещения за допълнителни групи". обясни пак Фандъкова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.