Пускат БГ телевизия в Аржентина

Пускат БГ телевизия в Аржентина

Мартин Захариев: Анонимните, класирали България на 111-то място по свобода на слово, са за затвора

Първата българска телевизия в Латинска Америка започва излъчване от Аржентина. Това съобщи нейният създател Иван Цанков по време на 15-ата Световна среща на българските медии в Тирана, организирана от БТА.

Новата медия ще се казва "Лос Булгарос ТВ" и започва излъчване в началото на 2020 г. Първоначално телевизията ще излъчва 30-минутни предавания един път месечно, с тенденция да бъде увеличен обемът на програмата. Финансирането е изцяло частно.

В над 40 държави излизат вестници, списания и сайтове, които обслужват българската диаспора в чужбина. Това пък каза генералният директор на БТА Максим Минчев по време на въвеждащия панел на 15-ата световна среща на българските медии в Тирана, Албания.

Минчев обяви, че вече има официална покана от посланика на Словакия у нас за домакинство на форума. Има покани също от Северна Македония, Хърватия, Швеция, Канада, Аржентина и Кипър.

Една от причините световната среща на българските медии да остане е, че тя се прави благодарение на спонсорите от българския бизнес, заяви Максим Минчев. Тази година има участници от САЩ, Холандия, Испания, Кипър, Гърция, Украйна, Молдова, Хърватия, Канада, Словения, Македония, Аржентина.

През последната година се състоя и Шестият световен конгрес на информационните агенции с участието на над 130 световни медии от над 100 държави. "Това е най-голямото медийно събитие в историята на България, въпреки че не беше добре отразено или припознато от хората", каза Максим Минчев.

В дискусията участва и доц. Георги Лозанов, според когото няма риск за журналистиката - професия на век и половина, която осигурява конституционното право на информация. След още една технологична революция ще има журналистика, която ще държи вниманието повече от 3 секунди, смята експертът. Розита Еленова, член на Съвета на съвета за електронни медии (СЕМ,) заяви, че има медийни закони и те се спазват. Закрила над журналистите също има, добави тя.

Най-свободните медии са обществените медии, защото се финансират с пари от бюджета и са свободни от корпоративния натиск. Мнението е на Тома Биков от парламентарната комисия по култура и медии. Според него свободата на словото е абстрактно понятие и това трябва да е тема на друг разговор - за границата на фалшивата новина. "България не е в състояние да произведе световна тенденция и това, което се случва у нас, е отражение на световните тенденции", добави той. Плурализъм има там, където има различни гледни точки. По-особеното е, че медиите не представят различни гледни точки, а различните медии имат различни гледни точки, обясни Биков.

Според бившият издател и настоящ член на Обществения съвет на БНТ Мартин Захариев проблем със свободното слово и правото на изразяване у нас няма. Той напомни, че скандали като класацията на НПО-то „Репортери без граници“, която ни нарежда на 111 място по свобода на словото, се създават изкуствено от малка група хора, които изкарват пари от това. Той нарече анонимните „журналисти“, попълвали анкетите на „Репортерите“ родоотстъпници и заяви, че с действията си те заслужават да бъдат вкарани в затвора, тъй като умишлено рушат имиджа на страната с користни цели.

"Медиите трябва да развият свои нови функции освен основната си функция - да информират. Те трябва да свързват по различен начин общностите. Другото, което трябва да се направи, е постоянно да се предлага на общностите да се себеопознават и да разсъждават върху себе си", смята социалният антрополог Харалан Алекснадров. Затова по думите на експерта медиите се превръщат в необходимо огледало за себепознание, което поставя на дневен ред функцията на медиите да образоват.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.