Безплатни стоянки за паркиране на тротинетки ще има в синя и зелена зона в София. Общината ще изгради поетапно 158 места за паркиране на двуколесни превозни средства като велосипеди и тротинетки, съобщи зам.-шефът на транспортната комисия в общинския съвет Зафир Зарков.

Предвижда се на етапи да бъдат изградени 42 места в синя зона и още 112 в голямата зелена зона, поясни той. Новите паркоместа в широкия център ще могат да се наемат срещу заплащане от компаниите за споделено пътуване, които ще отдават под наем тротинетки и велосипеди. Вече имало заявен интерес от световноизвестна фирма, която даже била наела склад за превозните средства, обясни пред „Монитор“ Зарков. Определените за стоянки места в синя и зелена зона обаче ще бъдат безплатни за всички столичани, които искат да паркират там собственото си превозно средство на две гуми. Те ще бъдат разпределени равномерно в зоните. 

„Схемата е дело на София проект и местата ще бъдат разчертани до месец. С този проект ще избегнем безпорядъка, който вече се е случил в големи европейски градове“, каза още Зарков.

Той посочи, че в Столичната община вече се води дебат за транспорта чрез електрически тротинетки, а Държавната агенция за безопасност на движението готви проект на наредба, която ясно да регламентира как и къде ще се движат тези превозни средства. От агенцията смятат, че максималната допустима скорост не трябва да надхвърля 20 км/ч в градски условия, а възрастовата граница трябва да бъде 14 години с възможност за допълнително ограничаване на скоростта на движение на 12 км/ч до навършване на 16 години.

Предстои изграждане на нова велоалея по бул. "А. С. Пушкин", която трябва да е готова до края на месеца и ще направи връзката с велоалеята по бул "Цар Борис Трети" и с тази към Витоша, съобщи Елица Панайотова от "Зелена София".

Обсъжда се в широкия център да се дефинира зона за споделено придвижване и на малките квартални улици колите и велосипедите да се предвижват равностойно, поясни Панайотова. По думите й вече има заявен интерес от три компании, които предлагат услугата споделено ползване на електрически тротинетки - две чужди и една българска. От столичното кметство пък очакват след като вече услугата я има, на пазара да навлязат и компании за споделено пътуване с велосипеди.


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.