Пускаме бюлетина и с изтекла лична карта (ВИДЕО)
2

За вота на 14 ноември:

Пускаме бюлетина и с изтекла лична карта (ВИДЕО)

Хората под карантина подават заявки за подвижна урна от 1 ноември

Хората с изтекли документи - лична карта и паспорт, ще могат да гласуват с такива и на вота на 14 ноември. Това одобри ЦИК със свое решение на днешното си заседание. Това е в унисон в закона за извънредните мерки, които позволява на всеки, чиито документи са изтекли след 13 март 2020 година да пусне бюлетина, без за това да е нужда бележка от МВР, че са в процес на смята на документите.

Това важи, когато страната е в епидемична обстановка.Тази у нас бе удължена до 30 ноември, което на практика означава, че с изтекли карти ще може да се гласува и при евентуален втори тур на президентския вот на 21 ноември.

ЦИК одобри и правилата как ще гласуват в секцията и хората с проблеми със зрението или с проблеми с придвижването. Те имат право на придружител. Те има право да отидат във всяка една секция, избрана от тях или в специално предназначените за целта от РИК, които обикновено се намират на първия етаж на сградите. Пред сградите трябва да има предвидени и рамки за инвалидите. Самите избиратели пък могат да правят заявки до общините за транспорт до секциите.

Как ще гласуват хората под карантина и какви са сроковете, в които те трябва да подадат заявки за вот с подвижна урна, това разясняват от ЦИК от втория поред клип, който е част от кампанията им за изборите 2 в 1 на 14 ноември. Хората с COVID, който ще са под карантина в деня на вота, ще могат да подават заявки за подвижна секция от 1 до 14 ноември, в това число и на адреса, на който са карантинирани. Могат да сторят това чрез сайта на ЦИК, сайта на дадената община,по мейл, писмено чрез пълномощник, по пощата или по факт. "Бъдете отговорни. Дистанция, дезинфекция и дисциплина", се призовава в клипа. Предстои ЦИК да приеме и правилата по какъв ред ще се образуват самите ПСИК за карантинираните, които по същество няма да се различават от тези за вота през април и юли. Право на подвижна секция имат и хората с трайни увреждания, които няма как да стигнат до урните. Те трябва да подават заявки за ПСИК до 30 октомври.

ЦИК с призив: Да не се ползва език на омразата и ксенофобски послания в кампанията

Зеленият сертификат влезе в предизборната кампания, партиите с критики към Кацаров (ОБЗОР)

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.