0

М ного важно е да се знае, че отглеждането на пуйки ще е успешно, ако им се организира възможността да се движат.

Много важно е да се знае, че отглеждането на пуйки ще е успешно, ако им се организира възможността да се движат.

Тъй като тези птици са склонни към затлъстяване, трябва да имат простор.
Пресни билки
Освен основния хранителен режим и младите, и възрастните птици обичат пресни билки и насекоми. Но не си струва в името на това да жертвате градината си, тъй като вредите по зеленчукови култури ще бъдат значителни.
Въпреки това, дори птиците да са свободно пасищни, те се нуждаят от витамини и минерали. Разбира се, можете да ползвате самостоятелно балансиране на хранителния режим, но е факт, че фермерите предпочитат да ползват готови фуражи. Въпреки че те са по-скъпи, си спестяват неприятностите по приготвянето.


За малки пуйки може да се дава на двуседмична възраст. След това можете да започнете да въвеждате билки, коприва, глухарче, зелен лук.
Кисело мляко
Пуйките много обичат нискомаслено сирене и кисело мляко, така че тези продукти могат да се дават в неограничени количества. На пиленцата давайте мокра каша, натрошено зърно.
Първата седмица пуйките се хранят на всеки три часа, след това времето се увеличава. Отглеждането на пуйки може да бъде придружено от заболявания, така че си струва да се запознаете с основните болести.
Защото невинаги има възможност да викате ветеринарен лекар, така че домакинът трябва в известна степен да поеме неговите функции.
Въпреки че пуйките са непретенциозни, къщичката им редовно трябва да се дезинфекцира.
Поилки и хранилки
Що се отнася до поилки и хранилки за птиците, изискванията за тях са минимални.
За вечерно хранене може и да не дойдат всички пуйки, затова е необходимо да се проследи техният брой. Но възрастните са по-дисциплинирани.
Отглеждането на пуйки при правилни грижи е много изгодно предприятие, тъй като още на втората година разходът по тях се отплаща напълно и може да донесе печалба.
Семейство
Препоръчително е пуйките да се купуват в края на зимата, за да може до пролетта да се приспособят към новите условия. Семейството се състои от един мъжки и четири-пет женски. Ако планирате да отглеждате пуйки за продажба, е по-добре да се купуват месни породи, тъй като растат много бързо. Важно е да знаете, че първите три дни птиците са почти беззащитни, затова този период се смята за най-труден.

Черна Тихорецкая достига 10 кг тегло

Породата е получила името си, защото цветът на оперението при птиците е черен. Птиците от тази порода имат следните общи характеристики:
- теглото на възрастна пуйка може да достигне 10 кг, а на женските до 5. В някои случаи тези цифри могат да бъдат малко по-високи. Мъжкият е с много по-големи размери, почти два пъти по-голям от женската. Тихорецкая порода има следните положителни качества:
- устойчивост на стресови ситуации; спокойно разположение, лековерност. Те могат лесно да бъдат пуснати на открито за разходки, тъй като са адаптирани към паша. При пуйките майчиният инстинкт е добре развит.
Количеството месо от общото телесно тегло на тази порода е около 60 процента. Можете да заколите птица на 17 седмици. По това време вече е достигнала тегло до 3 кг. Тихорецкая пуйка може да снася повече от 80 яйца на сезон, така че породата може да се развъжда не само за месо.
Пуйките от тази порода имат красиво покритие от пера и сравнително малък размер. До 4-ия месец от живота птицата достига максималната си маса и може да бъде заклана за месо. Преживяемостта е около 75–90 процента до зряла възраст. Този висок показател за жизнеспособност се дължи на високия имунитет при птиците. Масата на възрастните достига 12-13 кг. Френската порода пуйки е непретенциозна в храната и не изисква включването на скъпи фуражни добавки в диетата. Тези птици са активни, затова имат нужда от място за разходки на открито.