0

В секи си има любими рози. Ако искате да имате повече от тях в градината си, е добре да научите как да ги размножите чрез резници. Това е работа, която отнема не повече от час. Отглеждането на нов розов храст от резници ще ви спести пари, защото не е нужно да купувате нови растения от магазина.

Всеки си има любими рози. Ако искате да имате повече от тях в градината си, е добре да научите как да ги размножите чрез резници. Това е работа, която отнема не повече от час. Отглеждането на нов розов храст от резници ще ви спести пари, защото не е нужно да купувате нови растения от магазина.

Най-доброто време да засадите резниците от рози е през по-хладните месеци – независимо дали през есента или пролетта. Причината е, че можете да използвате леторастите с прецъфтели цветове, които са по-меки и се захващат по-лесно, отколкото вдървесените вече стъбла.

Материали

На първо място пригответе необходимите ви материали и инструменти. Ще са ви нужни – вкоренител за резници – това е пудра, която подпомага израстването на корени и която може да се намери в повечето градинарски магазини; ножици; ръкавици за рози; саксия; почвена смеска; чисто найлоново пликче; лейка.

Ето следващите стъпки:

Стъпка 1

Когато избирате най-подходящите рози за вкореняване, гледайте за най-здравите стъбла и избягвайте тези, които са заразени с неприятели или кафяви петна, сигнализиращи за болест.

Изберете стъбла с няколко цветове или такива, които са в края на цъфтежния цикъл. Отрежете стъбло с дължина от 15 до 20 сантиметра.

Съвет: Отрежете стъблото само рано сутрин. Това е най-доброто време, защото тогава стъблата и листата са съхранили най-много влага.

Стъпка 2

Веднъж като сте отрязали стъблата, премахнете цвета, като използвате ножиците.

Направете втори разрез над възела на стъблото. Премахнете всички чифтове листа, освен един. Това ще позволи на новото растения да съхрани повече енергия, необходима за образуването на корени.

Стъпка 3

След като махнете листата, използвайте отново ножиците, за да отрежете края на стъблото, като по този начин го подготвите за образуването на корени.

Стъпка 4

Потопете резницата във вода и после във вкоренителя за резници. Тази пудра ускорява образуването на корени.

Стъпка 5

Напълнете саксията с почвената смеска. Използвайте молив, за да направите дупка и вкарайте в нея стъблото на розата. Полейте добре с лейка.

Стъпка 6

Пробийте дупки на върха на найлонова торбичка, като използвате клечка за зъби, за да осигурите циркулация на въздуха за новия розов храст.

Покрийте резницата с плика за поне две седмици, до формирането на корени.

Найлоновата торбичка помага да се създаде минипарников ефект, което ще способства да се задържи влагата в почвата. Трябва обаче да се уверите, че пликчето не докосва листата, за да избегнете гъбично заболяване на новото растение.

Друго важно условие е новото растение да се полива добре. Поливайте всеки ден, за да държите почвата влажна.

Съвет: Пазете резниците от екстремно затопляне или застудяване през това време. Дръжте растението на място, което се огрява от сутрешното слънце, а не от горещите следобедни слънчеви лъчи.

Засадете в градината резницата с добре оформени корени през пролетта, когато е отминала опасността от измръзване.

Новото растение се засажда пролетта.