Птици и зверове не докосват тялото на Света Анастасия

Птици и зверове не докосват тялото на Света Анастасия

Църквата почита паметта на Света Първомъченица Анастасия Римлянка на 29 октомври.

В дните на император Деций Траян недалеч от град Рим, в уединено и малкоизвестно място, имало малък женски манастир. В него се подвизавали няколко добродетелни постнички, в числото на които била и престарялата по години и съвършената в добродетелите игумения София. В този манастир живеела и блажената девица Анастасия, родена в Рим, която на тригодишна възраст останала без родители. Преподобната София я възпитавала в своя манастир и я научила на всички добродетели, така че в поста, подвизите и във всички трудове тя превъзхождала останалите. Като достигнала двадесетгодишна възраст, Анастасия станала извънредно красива, така че някои от знатните римски граждани, като чули за красотата й, страстно желаели да я вземат за жена. Но светата девица, като счела всичко за суета, станала Христова невеста и пребивавала в молитви денем и нощем. По това време имало силно гонение срещу християните и дяволът подучил някои от невярващите, враждуващи против християните, да наклеветят Анастасия пред военачалника Пров. Като отишли при този нечестив човек, езичниците започнали да му говорят, че в едно уединено място между бедните и живеещи без мъже жени живее някаква девойка Анастасия, подобна на която по красота няма в целия Рим.

Като чул за красотата на Анастасия, военачалникът незабавно изпратил слугите си да я доведат. Пров я разпитал и й предложили да се отрече от Христа и да се се омъжи за знатен римлянин по свой избор. След оказа й тя била подлежено на жестоки мъчения и накрая обезглавена с меч. Тялото и било хвърлено извън града, но птиците и зверовете не го докоснали. На другия ден игуменията София го намерила и погребала.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.