0

 Псориазисът обикновено се свърза с прояви по кожата. Той обаче има и вътрешни прояви, като засяга костите. В този случай той се нарича псориатичен артрит.

Най-често заболяването, което е автоимунно, се изразява със зачервени, лющещи се плаки по кожата.

 Псориазисът обикновено се свърза с прояви по кожата. Той обаче има и вътрешни прояви, като засяга костите. В този случай той се нарича псориатичен артрит.

Най-често заболяването, което е автоимунно, се изразява със зачервени, лющещи се плаки по кожата.

Това се дължи на нарушеното образуване на рогов слой, което е силно скъсено на фона на здравата кожа. Едновременно с това включват различни имунологични, биохимични, съдови и нервни процес, поясниха от Българското дерматологично дружество. Псориазисът, когато се проявява външно, се възприема от повечето хора като козметичен проблем. За засегнатия от него, когато лющенето е на големи площи по ръцете и дори лицето, а не рядко и по скалпа, се явява сериозен проблем за засегнатите..

Независимо от напредъка на фармакологията, това е тежко автоимунно заболяване за което все още няма лечение. Терапията продължава цял живот, като следват периода на потушаване, на ремисия и отново на остри прояви.

Псориазисът обаче не се проявява само по кожата, той може да засегна ставите. Тогава се нарича псориатричен артрит, който се изразява болезнено. За него лечението е също поддържащо, за цял живот. В моменти на обостряне, се затруднява движението и самообслужването,

може да доведе и до инвалидност. 

Медицинската наука все още няма категоричен отговор на въпроса, на какво се дължи псориазисът независимо дали той е по кожата или е с вътрешни прояви.

Като водеща причина за отключването му се смята наследствеността. Причина обаче могат да бъдат и редица фактори, сред които травми, инфекции, някои лекарства, прекомерна употреба на алкохол, както и наднорменото тегло. Доказано е, че редица медикаменти при системна употнреба могат да влошат псориазиса. Такива с кортикостероиди, някои бета-блокери, лекарствата за понижаване на липидите и тези срещгу малария, интерферонът и литият.

Според генетиците заболяването се унаследява полигенетично. При засегнат един родител рискът за детето се оценява на 8 процента. При двама засегнати родители рискът се увеличава на 41 на сто. При еднояйчни близнаци засягането варира от 35-73 процента. Доказано е, че хората със светла кожа са по-предразположени към отключване на псориазис. Освен това, вошаващ фактор се явява смяната на сезоните, сухата кожа и топлата вода. Кожните му прояви се обострят през есента и зимата в резултат на ниските температури. Това заболяване може да бъде отключено и от стреса, като това важи за 40% от децата, засегнати от псориазис.

Понякога проявите му са в съчетание с болик в ушите, бронхит, респираторна и дори стрептококова инфекция.

Когато псориазисът е кожен, в началото някои общопрактикуващ лекар може да го обърка с някакво друго заболяване. Един дерматолог с богат опит обаче не би могъл да допусне грешка.

Диагнозата не представлява проблем за специалиста.

В 90% от случаите тя се разпознава дори само при клиничен преглед. Много рядко се стига до колебание дали не става въпрос за гъбички или някакво друго образувание.

Независимо от убеждението на кожния лекар, че става въпрос точно за псориазис и нищо друго, той взима материал за биопсия, за да се потвърди или отхвърли съмнението.

У нас няма точна информация колко човека са засегнатите от кожни и вътрешни прояви на заболяването, но се приема се, че в обществото разпространението  му е между 1 и 2 процента, като на 100 човека един – двама боледуват от някаква негова форма. Такова е съотношението и в останалите страни.

Когато заболяването не се повлиява от препаратите за външна употреба, се прилага от фототерапия, от медикаменти за вътрешна употреба, използват се и цитостатици. От няколко години и в нашата страна се прилага модерно биологично лечение. То представлява различни препарати, които атакуват възпалрителните процеси, водещи до появата на псориатичните плаки и измененията в ставите. Курсът на лечение с тях е скъп, месечните разходи за тях възлизат на няколко хиляди лева, но се поема от НЗОК.

Независимо, че няма точна статистика за засегнатите от псориазис и псориатичен артрит лекарите наблюдават увеличаване на честотата както сред възрастните, така и сред децата.

Неприятното е, че в последните години повече са новодиагностицираните пациенти с по-тежки форми на псориазис. Може би това е свързано с начина на живот, с храненето, с несигурността, а от там и стресът. Тези неща оказват влияние върху него, както и върху всички останали заболявания.