Психолози: Изолацията е най-тежка за хората на възраст 18-25 години

Психолози: Изолацията е най-тежка за хората на възраст 18-25 години

Пандемията се отразява на психичното здраве на хората. Голяма част от хората, които не са прекарали COVID или преди време са били болни, се опасяват да не бъдат заразени. Определено нарасна броят на хората с тревожни разстройства, с депресии и с разстройства в съня. Това каза пред БНТ психиатъра от УМБАЛ "Александровска" проф. Бохра Миланова.  

Депресията се проявява с конкретни симптоми, които имат своята динамика и при това състояние се налага да се търси специализирана помощ. Част от пациентите, търсещи помощ, са прекарали вече инфекцията. Те често имат оплаквания, свързани с емоционалното състояние, с тяхната психична функция - те забравят, не могат да се концентрират, обясни тя.

По думите й връщането на предишния живот е невъзможно. "Ситуацията е такава, че не позволява". Когато човек загуби близък, обикновено се търси подкрепа от семейството, свикване със ситуацията и възможност да се продължи напред. "Една реакция на скръб, която трябва да бъде споделена с най-близките хора".

Психологът Полина Василева обясни, че страхът винаги е от това какво следва, от това, че бъдещето е неясно. Този страх е движещ. Превалира вече и икономическият страх. Наблюдава се посттравматична симптоматика и при преболедувалите, и при тези, които са понесли негативи по отношение загуба на работа и възможност за оцеляване.

Психологът посъветва при загуба на близък хората, освен към семейството си, да се обръщат и към психотерапията като помощно средство.

Проф. Вихра Миланова изтъкна, че младите на възраст 18-25 години най-тежко преживяват изолацията. Децата, които не ходят на училище, също са много застрашени от психически разстройства. Децата преживяват голяма криза. Възрастните от своя страна, които са най-застрашени, смятат, че е по-добре да се съобразят с наложените мерки, отколкото да се разболеят.

Полина Василева допълни, че децата много се влияят от начина, по който родителите им възприемат ситуацията. Те са адаптивни, но социалният контакт им липсва много. "Мисля, че вече се поуспокоиха, доколкото знаем, че това е нещо временно", каза още тя.

Проф. Миланова подчерта, че лекарите са може би хората, които най-много са понесли негативите на тази криза.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.