Психолози и ресурсни учители в школата също с бонуси за 15-и септември и Коледа

Психолози и ресурсни учители в школата също с бонуси за 15-и септември и Коледа

Намаляват с 8 часа годишните норми на педагозите с 50% ТЕЛК и НЕЛК

Психолози, ресурсни учители, логопедите също ще имат право на бонуси за 15-и септември, 1-и ноември и Коледа. Това става ясно от предложените от просветния министър Красимир Вълчев промени в наредбата за нормиране и заплащане на труда. С тях се предвижда, че непедагогическите специалисти също ще получават допълнително трудово възнаграждение за постигнати резултати по време на работата си през учебната година, които директорите раздават традиционно за старта на учебната година и празници.

Бонусите ще се изплащат спрямо извършените дейности по показатели и критерии към тях, разработени в образователната институция и приети на общо събрание и включени във вътрешните правила за работни заплати. Право на допълнително възнаграждение за постигнати резултати имат непедагогическите специалисти, които имат заработени най-малко 186 дни за учебната година, за която се отнася оценяването. В тях не се включват различните видове отпуск.  Средствата за бонусите за добре свършената работа на специалистите са включени в стандартите за едно дете или ученик и се планират в рамките на бюджетите на институциите в размер не по-малко от 2.5% и не повече от 3.5% от годишния размер на средствата за работни заплати на непедагогическите специалист, регламентират промените в наредбата.

Сумата за допълнително трудово възнаграждение на учителите, която се заделя от школския бюджет пък ще нараснат. Те ще бъдат вече не по-малко от 4.2 % и не повече от 5% от годишния размер на средствата за работни заплати на педагогическите специалисти. Към момента тя варира между 3,5% и 4,5%. За отпускането на бонусите при учителите няма промяна – те трябва да са работили в даденото училище поне 124 дни, без към тях да са включени отпуските им.

С промените в наредбата се регламентират и още две допълнителни възнагражденията към брутната заплата на училите. Те за педагозите, които водят допълнителните уроци на ученици, които са отсъствали повече от десет учебни дни от училище поради заболяване, или пък имат консултации с преминалите в самостоятелна форма на обучение поради здравословни причини. Според Колективния трудов договор от 1-и януари те ще вземат по 15 лв. за всеки проведен час.

От следващата учебна година пък за учителите с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, установена с решение на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) или Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), минималните норми преподавателска работа ще се намалят с осем часа годишно.  Така, например, педагозите на длъжност в прогимназиален и гимназиален етап по български език и литература, математика, чужди езици, информатика, информационни технологии, майчин език, теория на професията, специализирана подготовка в областта на изкуствата ще могат да работят по 640 часа годишно вместо по 648.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.