Психоложка от Вашингтон предпочете да живее в … Мъглиж
4

Психоложка от Вашингтон предпочете да живее в … Мъглиж

Съпругът на Рене Каролин – Златко Рашев от месец е здравен медиатор в местното ромско гето

Психоложка от американския щат Пенсилвания, работила като секретар на адвокатска кантора във Вашингтон, избра да живее в град Мъглиж и заедно със съпруга си Златко и вече близо месец активно участва в подпомагане на живота в местното ромско гето, разказва зам. кметът на общината д-р Душо Гавазов.

Рене Каролин  пристигнала в България преди около година, за да живее заедно  със Златко, който е роден в подбалканското градче. Психоложката се запознала със завършилия  местната професионална гимназия по селско стопанства свой връстник  покрай дейността си за една от евангелските църкви.

Родителите на Златко от години работят в чужбина, той самият израснал в ромската махала, за известно време е живял в Англия с баща си, но предпочел да се завърне в родния край.

В САЩ е ходил само за месец, за да се запознае с родителите на Рене и да поиска ръката й.

Преди време  Златко Рашев , на когото през август предстои да навърши Христова възраст, е бил част от общинската администрация като здравен медиатор, но се наложило да търси друго професионално поприще. Седмици преди да бъде обявено извънредното положение заради COVID-19  отново предложил услугите си,  случило се около желанието на местната власт да разчисти трупаните с десетилетия купища боклуци около махалата, където по постоянен адрес се водят около 800 души, а на практика обитателите надхвърлят 1 100.

За няколко дни Рашев успял да приобщи към каузата за хигиенизирането на района още 10-15 души, които му помагат и в момента да установява преки контакти с хората. Заедно с него била и Рене, въпреки че знае едва двадесетина български думички.

Тогава на личния си профил във ФБ Златко е написал: Съграждани от Мъглиж, искаме да знаете колко много ви обичаме и обичаме Мъглиж. Ние мечтаем за един красив град в полите на планината, чист и напълно възстановен. Ние се извиняваме за това, че нашият етнос е имал голям принос в създаването на боклука около града и искаме да помогнем да се промени това. Искаме да помогнем да се почисти нашата махала и да се възстановят други места в Мъглиж, за да може всички да му се наслаждават. Днес ние започнахме с малко, но ние вярваме и се молим, че навреме ние ще можем да помогнем на целия Мъглиж да стане красив дар за страната ни България. Молим се да бъдем благословение за вас през тази година и през идните години!“

След въвеждането на извънредното положение веднага се появила необходимост от плътно следене за завръщащи се от чужбина семейства, които трябва да преминат през двуседмичен период на карантина.  

Младият мъж е категоричен, че в повечето от тези случаи няма проблеми: хората проявявали разбиране да останат изолирани, а там където това липсвало се намесвали местните власти, а и традиционните авторитети.

„Хората в махалата ме познават добре, аз съм част от тя, тук съм израснал, познават баща ми и майка ми, аз съм …тяхното момче. И в повечето случаи няма нужда да се търси полиция. Тъжното е , че вече има семейства, които са буквално на ръба на оцеляването, не финансово, а в чисто физически план. Това са основно хора, които да скоро са разчитали на приходи от събиране на скрап или билки. Сега обаче пунктовете не работят и те нямат стотинки дори за хляб. Опитваме се да им помагаме, понякога с лични средства закупуваме най-необходимото и им го предоставяме…“, споделя Рашков.

Над 100 са вече поставените под карантина мъже и жени на територията на община Мъглиж, буквално всеки ден прииждат нови и нови семейства от рискови райони в Европа.

Грижата за тяхното „пресрещане“ при входа на гетото е паднала основно върху тримата медиатори и техните доброволни помощници. Междувременно буквално всеки ден пак те минават от къща на къща, за да проверят дали подлежащите на обучение  хлапета участват в образователния процес във виртуалното пространство.

Тама където няма интернет или семействата нямат таблети или лаптопи разнасят учебни помагала, вземат написаните домашни и ги носят на учителите. В подготовката се включва и Рене , която наскоро обявила , че организира курсове по английски език за начинаещи.

Рашев не разделя дейността си на здравен медиатор от тази на евангелист, смята че с помощта на божието слово успява да стигне по-лесно до ума и душите на събратята си.Настоява че не е религиозен, а просто вярващ и че не църквата прави хората, а те нея.

Надява се след края на кризата всички да излязат мъничко по-добри, за да започнат заедно да променят нещата около себе си. А дотогава ще настоява да се спазват възможно най-стриктно наложените забрани и  ограничения, въпреки досегашните навици.

Към 25 март на територията на общината няма регистриран случай на заразен от корона-вируса, коментира зам. кметът Душо Гавазов.

Заради установено заболяване на 61-годишен казанлъчанин, който веднага след завръщането си от дългогодишен престой във Франция, на 14 март  е посетил Мъглиж, за да види болната си от рак 85-годишна майка е наложена карантина на още 7 души.

Болният, който е хоспитализиран на 24 март в инфекциозното отделение при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“  се е срещнал  само с грижещата се за родителката му жена, за да и заплатит. Тя на свой ред е имала сравнително малко на брой контакти, които са установени в рамките на няколко часа.

 Възрастната мъглижанка е без симптоми, пак така без симптоми е и жената, която се грижи за нея, засега те не са тествани.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.