0

* Отвръщането на агресия с агресия ражда по-голяма агресия
* Сигнали в поведението издават психопатите

* Отвръщането на агресия с агресия ражда по-голяма агресия
* Сигнали в поведението издават психопатите

- Д-р Герев, все по-често чуваме за случаи на жестоки убийства. На какво смятате, че се дължи това?

- Винаги, когато има такива тежки криминални деяния, причините са основно от три групи, така ги разглеждам. Една от причините е социалната среда и социалната ситуация в страната. Говорим за активиране на психопатския криминален контингент. От натрупаното напрежение в обществото, от това, че няма чувство на справедливост, от това, че всеки сам търси решение на проблемите си, хората с психопатски нагласи започват да смятат, че единственият начин за справяне с проблемите е чрез извършване на тежко криминално деяние. От друга страна, много важен фактор е финансовият. Все повече хора живеят все по-зле и по-бедно. Теглят бързи кредити, не могат да ги покриват, теглят нови, за да покриват старите, и така се стига до една задънена улица, при която човек освен да извърши тежко престъпление с цел обир, не вижда друг изход от ситуацията. И, разбира се, личностният терен - оформяне на характеропатия, която е характерна за хората с импулсивен, избухлив нрав. Това са хора, които “палят” от нищо. Те извършват убийство и чак след това обикновено се замислят за последствията.

- Можем ли да говорим за изостряне на реакциите на хората? Само преди около 2 седмици мъж уби съседа си в жк “Люлин”, защото вдигал шум по време на празненство за раждането на дете. Толкова ли се отчуждихме един от друг, че най-малкото раздразнение може да предизвиква такава крайна и жестока реакция?

- В този случай това не е причината. Тук става въпрос за един психопат, който най-вероятно е бил под въздействието на дрога или алкохол, които усилват взривната реакция на импулса. Той е решил да се саморазправя, най-вероятно не е планирал да се стигне до убийство, но впоследствие го е извършил и чак след това е осъзнал какво е направил. Затова казвам, че когато се натрупа много патологичен афект в хората, много агресия, едно незначително на вид събитие е искрата, която възпламенява бомбата. Лошото е, че в последния месец имаше 4-5 такива тежки престъпления. Тази цялата ситуация, в която сме, в комбинация от фактори, дава като реакция такъв тип ситуации.

- Съседи разказаха, че той е бил агресивен и преди...

- Агресията има няколко фази. В началото тя е вербална - под формата на закани, обиди и т.н., и е много важно хората да разберат едно нещо - ако те не отговарят със закани и обиди, то това би могло да намали донякъде агресията в дадения спор. Докато, ако един човек също започне да обижда, да нагрубява, да псува, да ругае, да се заканва, тогава напрежението ескалира и се натрупва т.нар. критична маса като в една ядрена реакция. Тогава вече избухне ли импулсът, който дава късосъединителната реакция, тоест “имам нож в джоба си, ще го наръгам, след като не мога да се справя с приказки”, или пък “разполагам с отвертка, ще го бутна”, или “разполагам с пистолет, ще го гръмна”, се стига до действия, без да се премислят последствията от това. От едно нищо стават тежки криминални деяния. Лошото е, че в момента, в който напрежението се трупа, човек, който участва в такава ситуация, не може да си даде сметка какви могат да са реално последствията от нея.
Най-вероятно те са се спречкали, започнали са да се обиждат и да си налитат един на друг. Тук са намесени и много фактори допълнително - изострена нервна система, изострена сензитивност вследствие на употреба на алкохол и наркотични вещества и т.н.

- Единствено това да не отвръщаме със същото ли е начинът за справяне с агресията? Помага ли сигнализирането в полицията или единствено утежнява ситуацията и усилва агресията?

- При такива проблеми полицията никога не е взимала някакви мерки. Обикновено при полицията трябва да стане убийство, за да се стигне до действия. Никога лицето не бива предупреждавано, когато е извършило агресия, и хората са обезверени и затова не подават и жалби. Има дори и случаи, в които лица отиват да се жалват заради техен съкооператор и полицаят започва да ги уговаря да не подават жалба по официалния ред, а да се разберат самостоятелно по някакъв начин. Тъй че нито полицията е полиция, нито редът е ред. Затова, когато стават такива ситуации, обикновено започва да се прави анализ и вследствие на този анализ се вижда, че проблемите не са от вчера за днес. Не си мислете, че в един момент на човек ще му стане нервно и ще тръгне да плаши с нож хора. Напротив, до ескалации се стига вследствие на системно нарушаване на нормите на обществения ред. Дори да отидете да подадете жалба, няма да се случи кой знае какво.
Човешкото здраве, сигурност и живот започнаха да нямат кой знае каква стойност, специално за органите на реда, и всеки е оставен да се оправя сам. По-скоро, когато хората видят такъв човек, който е агресивен, нервен, налита на бой, да се опитат да го успокоят, да се извинят, да кажат колко са сгрешили и това до голяма степен би намалило неговата агресивна готовност.

При животните е много силно изразен този ефект. Когато малко куче лае по-голямото и по-голямото отива да го сдави, малкото ляга, започва да го гледа виновно и голямото го поглежда, подушва го, обръща се и си тръгва. По подобен начин действа тази психология. До такъв примитивизъм са доведени и човешките отношения.


- Преди 1-2 дни имаше случай на дядо, който намушка внучето си, имаше и друг такъв наскоро, в който се стигна до фатален край. Кое провокира тази жестокост към най-малките и беззащитните, и то от най-близките им хора?

- Човек е така устроен, че търси някаква жертва. Колкото е по-беззащитна, толкова по-агресивен става и самият извършител. Обикновено се търсят такива жертви, върху които може да се упражни и физически, и психически тормоз и контрол. Работи се на принципа на доминото - там, където човек може да доминира, още повече става агресивен. При тези хора обаче става въпрос и за личностни промени, и за деменция, и за употреба на лекарства и за какво ли не още. Все неща, при които човек не може да си даде реална оценка накъде се движат нещата и какви биха били последствията.
Имайте предвид, че и децата много дразнят понякога - с висок говор, с викове, с писъци, с рев. Установено е, че плачът на едно малко дете дразни толкова психиката на човек, колкото рева на разярен лъв, но това не е повод, разбира се, детето да бъде намушкано с нож. Въпреки това примитивният психопат вижда едно решение - “ще го тупна с ножа да спре да реве”.


- Какъв е профилът на жестоките убийци като тези от Русе, които разчлениха своята жертва - собственичка на аптеки, в крайдунавския град?

- Аз съм много далеч от мисълта, че това са хора жестоки, по-скоро това са хора глуповати. Ще ви обясня защо. Първо, те са замислили деянието, като са го подготвяли един месец напред, като най-обикновено криминално деяние - обир. Идеята им е била единият да си покрие някакви дългове, другият да си купи някаква кола и съответно, докато полицията ги прибере, те да са разходвали средствата. Тогава обаче, когато те най-вероятно са били разпознати от жертвата, защото единият се представя за полицай, другият се включва и се оказва, че са от една и съща общност - арменци са. След като тя ги разпознава, те тогава разбират, че деянието не може да стане най-обикновен обир, а просто трябва да замитат следи - затова те я взимат, возят я и я убиват по най-мъчителния начин, като я душат. Забележете, след като свършат всичко това, те оставят тялото и не се занимават повече с него - разделят си парите, на другата сутрин отиват, единият си капарира колата, другият си връща разходите по бързи кредити, след което те чак следобед започват да разфасоват тялото. Освен това те не са се крили, тя е виждала лицата им, чула е говора им, минали са по най-оживените места с камери. Там нещата са били замислени по един начин и виждате как са се обърнали. Абсолютно сигурно е, че извършителите са едни най-обикновени криминални психопати.

- Парите и неуредените финансови сметки ли са най-честата причина за тежките престъпления?

- Естествено, че е това, както и подмяната на ценностите в обществото. В обществото човешкият живот, човешкият интелект не са ценност, ценност са формите, парите, боядисаните железа на четири гуми, които се търкалят. Лошото е, че това все повече се налага като модел на подражание. Това е пагубно за подрастващото поколение, защото точно когато психиката е най-манипулируема или по-скоро най-ранима, през времето на пубертета става подмяна на авторитетите, на приоритетите и активиране на сексуалността, точно тогава поколението се бомбардира най-много с тези идеи.

- Смятате ли, че ще се стигне до повече случаи на тежки престъпления, вследствие на финансовите притеснения и стрес на хората?

- Хората няма да могат докрай да издържат на този социален напън, цените се вдигат, особено за електроенергия те са изкуствено завишени. Влошавайки тези условия, не ни чака нищо добро, още повече че голяма част от хората живеят под линията на бедност.
Дали ще се стигне до повече престъпления зависи обаче от личностния фактор. Все пак, ако имам финансови проблеми, няма да ходя да обирам банка. Ще търся начин да си ги реша. Но това е рационалното мислене, но повечето хора, които по някакъв начин мислят причинно-следствено, то си има и социален, и интелектуален, и емоционален примитивизъм, ще решат своите проблеми по друг начин.


ВИЗИТКА:


Специалист по психиатрия
Завършва медицина във ВМИ - Пловдив
Специализирал е психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като консултант към Военна болница и ДКЦ „Св. Врач”
Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн, Германия
В момента работи като психиатър на свободна практика