Психиатрията като общежитие

Психиатрията като общежитие

Психично болни прекарват по 20 години в психиатриите в България, тъй като близките им не желаят да полагат грижи за тях. Роднините име дават мило и драго, за да станат техни настойници и да се докопат до техните движими и недвижими имущества.

Когато обаче разберат, че дори и като такива те не могат да се разпореждат с жилището или с колата на болния и не могат да ги продадат и да приберат парите, любовта и загрижеността им към болния изведнъж секват и те бягат от него като от чумав.

Да прекараш 20 и повече години в лудница, или както днес е модерно да се казва, психиатрична клиника, е жестока присъда, която не заслужава никой психично болен. За предумишлено убийство при самопризнания и съкратено съдебно следствие законът у нас предвижда 20-30 години. Като за добро поведение зад решетките убиецът най-много след 15 години ще е вече на свобода и ще се радва на живота. За нещастния шизофреник, който съвсем не по своя воля и желание страда от тежкото доживотно заболяване, 20 години зад решетките е „присъда”, която той по никакъв начин не е заслужил.

През последните години в България се предприеха много стъпки за подобряване на начина на живот на децата сираци и възрастните хора в социалните домове. Децата бяха изведени от жестоките условия на домовете и преминаха към отглеждане в защитени жилища от семеен тип. В същото време за психичноболните и за подобряване на условията, при които те живеят в психиатричните болници, като че ли не се прави достатъчно. Условията в повечето от тези болнични заведения все още си остават на нивото отпреди 50 и повече години. Мнозина от нас са виждали решетките по прозорците, със завинтените или заварени в бетоновия под легла и маси и с тесните единочки, в които буйстващите прекарват цели дни в усмирителните ризи. Публична тайна е, че тези болнични заведения спокойно могат да бъдат използвани в заснемането на филми, които ще бият американската класика „Франсис“ с Джесика Ланг. Някои от тях дори могат да служат и за декор за филм на ужасите.

А в най-добрия случай, ако случайно един ден се окаже, че килиите за осъдените на доживотен затвор изведнъж свършат, стаите в психиатриите спокойно могат да поемат и тази функция. Поне откъм страховит изглед и оборудване са съвсем пригодни за такава дейност.

В условията на 21-ви век, когато се поставят изисквания за отглеждане на щастливи кокошки и хуманно умъртвяване на прасета, някак си не е никак хуманно психично болните да живеят като скотове и да бъдат поставяни при условия, при които трудно би оцеляло което и да е четириного. А що се отнася до нежеланието на близките на психичноболните да се грижат за тях, без да имат облага от това, над всички нас има един, който съди. И въздава всекиму.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.