Психар размаза баба си с метални пръти

В граничното село Капитан Андреево местните го наричали Мохитото

Психар размаза баба си с метални пръти

Изкривил едно желязо от удряне, потърсил друго, за да довърши зверското убийство на Стойка Ангелова

Млад мъж с разклатена психика е арестуван за убийството на 70-годишната си баба в граничното село Капитан Андреево, съобщиха от прокуратурата.

Задържаният е на 27 години и често тормозел самотно живеещата си близка. Баба Стойка Ангелова се опитвала да му помага и да се грижи за него, доколкото е било възможно.

„Не го слуша главата. Беше безделник. Пиеше. Прякорът му беше Мохитото. Непрекъснато искаше пари за алкохол. Когато някой му откажеше, започваше да крещи и да заплашва“, разказаха потресени комшии.

Сигналът за убийството е подаден от съсед, който е открил мъртвата жена, съобщиха от областната дирекция на МВР в Хасково.

„Всъщност се е обадил самият заподозрян. Каза, че се връщал пиян след дискотека и намерил баба си в безпомощно състояние“, съобщиха за „Монитор“ близки до разследването.

Убийството е извършено по изключително жесток и брутален начин, съобщиха криминалисти. Заподозреният е налагал възрастната жена с метален прът от арматурно желязо, което намерил на двора. Ударите били толкова силни, че металът се изкривил. Превъзбуденият и озверял нападател излязъл и хвърлил кривото желязо на двора. Намерил друго метално парче, с което се върнал и доубил Стойка.

След това взел двете железа и ги изхвърлил извън границите на имота. Според наши източници, до понеделник вечерта предметите, с които е била умъртвена Стойка Ангелова, не са били открити. Издирването им продължава.

Арестуваният е и основен заподозрян за бруталното престъпление. Той страда от шизофрения. Образувано е досъдебно производство за умишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Обвинението ще бъде по член 115 от Наказателния кодекс. Прокурори проверяват дали заподозреният се е водел на отчет в психиатрично заведение.

„Крайно време е да се вземат мерки и хората с психични разстройства да се контролират по-строго от държавата“, коментираха бивши криминалисти.

Когато някой има опасно поведение и се предполага, че то се базира на психично заболяване, се подава жалба в съответната районна прокуратура, прави се прокурорска проверка, която при установяване на възможно психично заболяване завършва с предложение до съда за задължително лечение, т.е. против волята на човека. Производството е двуфазно - първо се изслушва психиатър, който изказва предположение за наличие или отсъствие на проблем, след което се назначава експертиза. Тя се изслушва на второто заседание и ако има психична болест, лицето се настанява за задължително лечение. Възможно е тази процедура да се инициира и от ръководителя на съответното лечебно заведение, където е настанен човек с психично разстройство, ако се прецени, че се налага лечение, пък лицето отказва да даде писмено информирано съгласие за такова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.