Цените на хлебното зърно в Европа и конкретно в Черноморския регион уверено се повишават в резултат от засилване на търсенето и лек спад в предлагането на пшеница, според Агри.бг.

Египетската държавна компания GASC купи на търг миналата седмица 300 хил. тона пшеница.
По-голямата част от доставките беше спечелена от Русия – 240 хил. тона на цени 196-198 долара/тон без транспортните разходи и 213-215 долара/тон с транспорта и доставката, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон”.
Другите 60 хил. тона пшеница са от Франция на цена 194 долара/тон без транспортните разходи или 215 долара/тон с включени транспорт и доставка. Това е първа победа за френската пшеница след продължителното й отсъствие на търговете на египетската държавна компания.
Френската пшеница поскъпна през седмицата с 1,6% до 174 евро/тон (190 долара/тон), след като дълго време борсовата цена не можеше да прескочи прага от 172 евро/тон.
Експортните цени на руската пшеница се повишиха с 1 долар до 188 долара/тон, допълват от „СовЕкон”. Причините за това е поскъпването на хлебното зърно в Европа и спадът в предлагането на пшеница от Украйна.
Украинските търговци на зърно изглежда променят стратегията си. След активното предлагане на пшеница в началото на новата пазарна година сега Украйна участва в египетския търг само с една оферта и то на твърде висока, неконкурентна цена.
Според експертите на „СовЕкон” Украйна вероятно ще се пренасочи към износа на царевица, тъй като през тази година страната отчита рекордна реколта – 36,3 млн. тона при 35,8 млн. тона през 2018 г.

По темата: пшеница цена
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Защитаваме смилянския фасул в ЕС

Производителите на прочутия Смилянски фасул са готови за европейска защита и до края на годината ще подадат заявление за вписването му като географско означение и защитено наименование за произход в Европейския съюз.

35,6  милиона лева за овце и кози

Дават по 175 лв. за крава

35,6 милиона лева за овце и кози

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева е определен размерът на плащането по Схемите за преходна национална помощ за говеда,  биволи, кози и овце-майки за 2019 г.