0

С ъстоянието на пшеницата в Добруджа в момента е добро и се надяваме, че последното застудяване няма да повлияе върху развитието на посевите.

Състоянието на пшеницата в Добруджа в момента е добро и се надяваме, че последното застудяване няма да повлияе върху развитието на посевите.

 Това твърди за „Телеграф“ проф. Иван Киряков, ръководител на отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) край Генерал Тошево.

Устойчивост

Зимоустойчивостта при пшеницата се определя от способността на сортовете да понасят ниски температури. И още - зависи от степента на закаляване, от дълбочината на сеитбата, от наличието на влага в почвата и снежната покривка. Всички сортове на Добруджанския институт са студоустойчиви. Температури от минус 6 до минус 10 градуса няма да се отразят отрицателно върху състоянието на пшеницата. Единствено притеснения може да има за тези площи, където беше започнало разкалянето и беше тръгнала вегетацията. Това се случи в топлите дни от Коледа до 10 януари, уточни още проф. Киряков. Валежите през януари и първата половина на февруари донесоха дългоочакваната почвена влага.

Срок

Окончателното състояние на посевите със зърнено-житни култури ще може да се прецени след 10-15 дни, когато стане по-топло и снегът се разтопи окончателно. И учени, и земеделски стопани са категорични, че през последните 3 години не е имало подобни количества валежи под формата на дъжд или сняг.

Препоръка

Със затопляне на времето земеделските стопани могат да започнат с торенето на пшеничните посеви, съветва професорът. „Аз не мога да дам препоръки на тези, които не отглеждат наши сортове. За нашата селекция на ДЗИ бих препоръчал, ако подхранват пшеницата до края на януари, то да използват само 1/3 от предвидената азотна норма за подхранване през пролетта“, казва той.

Отражение

„Надявам се наистина тази година да е най-добрата от последните 3 - имаме валежи през зимата, добра снежна покривка, влага от 1,5-2 метра в дълбочина, която ще се отрази много добре и на пролетните култури“, казва проф. Киряков.

Рано

Въпреки това той твърди, че е още рано да се правят прогнози за реколтата от пшеницата. Има много време и много фактори. През стопанската година 2018/2019 се очертаваше висока продуктивност, но настъпи рязко засушаване и нямаше валежи. През по-предната – 2017/2018, пък по време на жътвата над зърното се изсипаха обилни дъждове.

За да е успешна реколтата, е хубаво пролетта да е влажна и хладна, а по жътва да няма дъжд, заключи проф. Иван Киряков. Според него „на този етап нещата вървят добре“. В над 95 процента от полетата в района на Каварна, Шабла и Дуранкулак пшеницата е в отлично състояние.

Засетите площи с жито в област Добрич са 1 млн. и 200 хил. дка.