0

Т ази година българинът ще яде най-вкусния хляб от последните ти десетилетки. Страната очаква уникална зърнена реколта тази година. Тя може да се окаже най-добрата като качество през последните 30 години, прогнозира пред вестник „Телеграф“  климатологът проф. Георги Рачев.

Тази година българинът ще яде най-вкусния хляб от последните ти десетилетки. Страната очаква уникална зърнена реколта тази година. Тя може да се окаже най-добрата като качество през последните 30 години, прогнозира пред вестник „Телеграф“  климатологът проф. Георги Рачев.

Очаква се урожаят да е около 6 милиона тона пшеница.

Отлично качество                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

С отлично качество се очаква да бъде 20% от реколтата, а половината от пшеницата ще бъде с годни хлебопекарни качества. „Това не се е случвало отдавна, т.е. половината от добива може да се използва пряко за хляб. За насъщния не знам дали България използваме и половин милион тона. Тази година сигурно ще изнесем отново над 4,5 милиона тона пшеница“, казва още професорът.

Висока масленост

Очаква се да приберем и около половин милион тона ечемик. Специалистите очакват добра реколта и от царевица - около 2,5 милиона тона. Заради отличните метеорологични условия се чака висока масленост на слънчогледа. „От 7 милиона и половина декара може да приберем 2 милиона тона слънчоглед, а това е 5% от световния добив“, уточнява специалистът.