0

И зносът на българска пшеница е наполовина спрямо миналата година.Това сочат данни от оперативния анализ на земеделското министерство към 24 септември. Според тях, за периода от 29 юни до 20 септември миналата година са били изнесени 761 370 т през Пристанище Варна. През същия период на тази година количествата са едва 353 794 тона. Така общото изнесено количество през порта от началото на пазарната 2020/2021 година до момента е с 53,5% надолу. През Пристанище Бургас пък въобще до момента не е осъществен износа нито на пшеница, нито на ечемик и рапица от реколта 2020.

Износът на българска пшеница е наполовина спрямо миналата година.Това сочат данни от оперативния анализ на земеделското министерство към 24 септември. Според тях, за периода от 29 юни до 20 септември миналата година са били изнесени 761 370 т през Пристанище Варна. През същия период на тази година количествата са едва 353 794 тона. Така общото изнесено количество през порта от началото на пазарната 2020/2021 година до момента е с 53,5% надолу. През Пристанище Бургас пък въобще до момента не е осъществен износа нито на пшеница, нито на ечемик и рапица от реколта 2020.

Причината е по-слабата реколта от пшеница заради сушата, коментира пред „Телеграф“ Костадин Костадинов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Миналата година износът е бил за 4 милиона тона, тази година се очертава да е доста по-малко. Според данни на МЗХГ обаче въпреки по-слабата реколта България пак е произвела близо три пъти повече пшеница, от това, което потребява. Костадинов потвърди катерогично, че количествата за вътрешно потребление са осигурени.

Цени

В момента цената на пшеницата на международните борси и на българския пазар се повишава. При такива колебания сделките спират и всеки чака нещата да се успокоят, за да почне да купува, посочи Костадинов. Той уточни, че цената на пшеницата започнала да се покачва от ниво 280 лева за тон, за да стигне 340 лева за тон към момента. Международната цена е по-висока. Обикновено Русия и Украйна излизат на пазара през септември и от това зависи какво ще се предлага като количества в Черноморския регион, каза Костадинов и подчерта, че се очаква през октомври сделките да се отпушат.

Франция

Според Refinitiv, които са бившият отдел за финанси и прогнози в „Ройтерс”

през последната седмица цените на пшеницата от Черноморския регион са се повишили с 10 долара за тон FOB, което най-високата стойност от началото на селскостопанския сезон 2020-2021 г. И тъй като има устойчиво търсене, и недостатъчно предлагане, се наблюдава стремително покачване на цените. И докато България чака да се вдигнат цените, за да продава, то Франция, например прави прогноза за зпо-слаб износ на меката си пшеница за сезон 2020-2021г., според последния доклад на френския Национален институт за селскостопански и морски продукти (FranceAgriMer). Основната причина отново са по-слабите добиви на зърнената култура.

Черноморски регион


Според световни анализатори, ако цените на пшеницата от Черноморскя регион, в които влиза и България продължават да растат, те може да се окажат неконкуретоспособни. Като пример се дава изненадващата сделка, която Египет е склъчил за първи път от пет години насам, като е купил пшеница вместо от традиционните си черноморски производители от Полша.


Сравнние


Според данните на земеделското министерство, че към 18 септември миналата година средната изкупна цена за тон хлебна пшеница е била 282 лева за тон. На годишна база се отчита увеличение от 13,8%. Последните данни на МЗХГ за цената на пшеницата тази година са към 9 септември, когато един тон е струвал средно 317 лева, а седмица по-късно - вече - 321 лева. Така само за седмица поскъпването е 1,3 процента