0

Т омичовият псалтир – един от най-ценните български паметници на средновековното книжовно изкуство, ще бъде изложен в Националния археологически музей днес в 18 ч. и ще остане в специална витрина в климатизираната зала „Трезор“ на музея в продължение на 2 месеца – до 8 декември. Застрахователната стойност на уникалния сборник с молитви е 8 милиона евро.

Томичовият псалтир – един от най-ценните български паметници на средновековното книжовно изкуство, ще бъде изложен в Националния археологически музей днес в 18 ч. и ще остане в специална витрина в климатизираната зала „Трезор“ на музея в продължение на 2 месеца – до 8 декември. Застрахователната стойност на уникалния сборник с молитви е 8 милиона евро.

Томичовият псалтир е наречен на своя откривател, сръбския филолог Сима Томич. Реликвата е дело на Търновската книжовна школа от времето на Второто българско царство и най-вероятно е писана в Килифаревския манастир. По значимост той може да се сравнява с Манасиевата хроника, изложена във Ватикана, и Лондонското четвероевангелие, които също са създадени при царуването на Иван Александър Книголюбец, твърдят изследователи. Псалтирът от личната колекция на Томич е завещан на Държавния исторически музей в Москва, където от 1901 г. се съхранява. Сега за изложбата в София той за пръв път излиза извън стените му след 10-годишна реставрация.

За разлика от повечето книжовни паметници ХІV век, Томичовият псалтир е писан на хартия, а не върху пергамент, което е позволило яркостта на буквите и изящните илюстрации да се съхрани по-добре (върху пергамент минералните пигменти на багрилата се „разливат“ и не попиват трайно). Хартиените краища на ръкописа обаче са били изронени с времето и е трябвало да се „запълнят“ до формата на листа.

Томичовият псалтир е молитвена книга на старобългарски език. Състои се от 304 хартиени листа с църковни текстове, богато илюстрирани със 109 забележителни с майсторското си изпълнение миниатюри. Гостуването на псалтира в НАИМ към БАН е посветено на 150-годишнината на Българската академия на науките.