Пръскат срещу кърлежи и бълхи в зелените площи

Пръскат срещу кърлежи и бълхи в зелените площи

Обработват се и дворовете на училища и детски градини

  • Снегът и дъждовете забавиха дезакаризацията на места

Пръскането срещу кърлежи стартира в цялата страна. Въпреки студеното време паразитите вече се появиха в тревните площи. 

В София обработките на зелени площи започват от понеделник. Направена е организация и фирмите, ангажирани с дейността, ще извършват обработки на тревата, като третирането трябва да се изпълнява само при сухо време. На 12 април сутринта ще се работи на зелените площи в Южен парк – втора и трета част, градина „Славейкови дъбове“, градина „Папа Йоан Павел Втори“ и др. Ще се обработват и зелени площи покрай транспортни обекти, като Южната дъга на Околовръстен път, бул. „Сливница“, бул. „Опълченска“ и др. Обработките се извършват рано сутрин до 10 часа при благоприятни климатични условия. Специализираният контрол се осъществява от експерти на Столичната РЗИ. Дейностите се наблюдават от дирекция „Зелена система“ и районните администрации. Обработените терени трябва да се означат от фирмите изпълнители с табели за вида обработка - използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител. Гражданите могат да подават сигнали към районните администрации. При установяване на необходимост ще се маркират рискови места и ще се подават за допълнителни третирания.

В столицата текат и обработки срещу ларви на комари и срещу гризачи. Вече са обработени зелените ивици на бул. “Цариградско шосе“, бул. “Искърско шосе“, на "Околовръстен път" от бул. “Симеоновско шосе“ до бул. “Цариградско шосе“. Третираните терени се обозначават от изпълнителите предварително с табели за вида обработка – използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител.

Дъждовете изместиха графика на пръскането срещу кърлежи и комари в Пловдив. Дезинфекционна станция вместо от 5 април стартира пръскането срещу кърлежи и комари три дни по-късно, съобщи шефката на общинското предприятие Елена Тотолакова. „Стартирахме от 8 април с обработка на дворовете на училищата. Стараем се да се придържаме към графика, за който са информирани гражданите, но при лоши метеорологични условия, се отлага за няколко дни пръскането“, каза тя. По думите й от събота ще започне обработката на дворовете на детските градини и яслите в район „Централен“. Пръскането ще продължи до 27.04.2021 г. по детски площадки, междублокови пространства и паркове, а от 27.04.2021 г. до 29.04.2021 г. се включват и гробищни паркове към ОП “Траурни дейности“.

От общинското предприятие напомнят, че в периода от 08.04 до 10.04.2021 г. и на 17.04.2021 г. ще се обработват тревните площи на училища, детски градини и ясли. При неблагоприятни метеорологични данни (дъждовно и ветровито време) пролетната дезакаризация ще продължи при следващ работен ден с подходящи за обработките условия. За дезинсекцията ще се използват биоцидни препарати, разрешени за употреба от МЗ в съответната препоръчителна доза и концентрация. През 2021 г. в бюджета на общинското предприятие са заложени 195 000 лева, които са общо за дезинфекция срещу COVID-19 и за дератизация срещу мишки и гризачи, като в тази сума влиза и пръскането срещу комари и кърлежи.

В Хасково пръскат с препарата ефцимитрин. Пръскането е трябвало да започне в четвъртък, но заради снега и дъжда, които се изсипаха над града, е отложено за следващата седмица. За да започне обработката, са необходими поне три дни без валежи, защото иначе препаратът се разтваря, разрежда и пръскането става безсмислено.

Във вторник, 13 април, след 21:00 часа, на територията на община Кюстендил ще се извършат пролетни дезакаризационни мероприятия на тревни площи срещу популацията на кърлежи от фирма „ДДД-Кюстендил“ ЕООД в качеството на изпълнител на услугата, съобщават от кметството. Обработката ще се осъществи с помощта на подвижен многофункционален генератор за влажна дезинсекция от ново поколение, монтиран на високопроходим автомобил, предназначен за мащабни, аерозолни обработки срещу бълхи, кърлежи, ларвицидни форми на комари, дървесни вредители и други. Площите ще бъдат третирани с препарат Бандит 10ЕВ, карантинният срок е 24 часа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.