0

 

Чаят от коприва е много добро средство за укрепване на имунната система на растенията, както и за предотвратяване на гъбични и други заболявания по тях.

 

Чаят от коприва е много добро средство за укрепване на имунната система на растенията, както и за предотвратяване на гъбични и други заболявания по тях.


Ето защо може спокойно да го използвате в градината си вместо останалите скъпи химични препарати за растителна защита. Вижте как да си го приготвите сами.
Залейте 1 килограм пресни листа от коприва с 5 литра вода. Сложете ги на огъня и варете не повече от 5 минути. После изчакайте, докато сте сигурни, че отварата е напълно охладена. След това я прецедете и разредете с вода в съотношение 1 към 20 в полза на водата. Чаят може да се приготви и от суха коприва, ако на полето все още на не можете да намерите прясна


С готовия препарат нощно време след залез-слънце пръскайте доматите, картофите, патладжана и другите зеленчуци. Достатъчно е да направите това 3 пъти на сезон.
Органичен тор
Органичният тор от коприва се усвоява и действа бързо. Той подхранва растенията, за да имате обилен растеж. Съдържа много азот и калий. Може да се ползва както за поливане на корените, така и за напръскване на листата. За този органичен растителен разтвор може да използвате както суха, така и прясна коприва. Нарежете я ситно и я залейте с вода. Препоръчва се тя да е дъждовна или престояла на слънце. Съдът трябва да е дълбок, по възможност стъклен или пластмасов. Не използвайте метален, защото растенията взаимодействат с метала. Влиянието е минимално, но ако имате възможност, просто го избегнете. Сложете похлупак, за да не се напраши течността и да не влизат в нея насекоми.  Сместа трябва да се бърка веднъж дневно. С течение на времето се появява пяна по повърхността и леко неприятен мирис на разлагащите се във водата листа. Затова е хубаво да държите съда с разтвора на двора или на терасата. Сместа е готова след 1 седмица. Сипете готовата течност в съд, който може да затворите плътно, за да не се окислява.
Съотношения
Корените на растенията се поливат със смес, разредена с вода в съотношение 1:9.
Листата могат да се пръскат в съотношение 1:19.
Разреждайте настойката малко преди да полеете растението с нея.
Копривата действа оздравително, стимулира растежа и образуването на хлорофил. По желание може да добавите лайка, лавандула или дървесна пепел. Тя не само подхранва, но и лекува. Ако растенията са заболели или листата им са свити и пожълтели, третирайте с копривения тор, за да ги оздравите.

Изгаряме остатъци от стебла и листа

При неправилно използване на почвата се получава натрупване в коренообитаващия слой на различни патогенни микроорганизми, които причиняват различни заболявания, а съответно и загуба на реколтата. Епидемично  протичащите гъбични инфекции са способни да унищожат напълно растенията за 1-3 денонощия. Главната причина се явява високият инфекциозен фон на почвата. Това показва, че земята се нуждае от грамотна обработка и обеззаразяване. Начините за обеззаразяване на почвата от гъбични инфекции се разделят на: агротехнически, биологични и химически. Градинските участъци задължително да се разделят на малки лехи, което позволява щателна обработка и аериране, защото при загъстяване на растенията, когато е влажно и топло, гъбните мицели се развиват много бързо. Много важно е да се спазват правилата за сеитбоорот. Една и съща култура не бива да се връща на същото място по-рано от 3-5 години, като за този период мицелът загива напълно. Култури, които са били подложени на гъбични заболявания, е добре да се засаждат след лук, чесън, зеле и бобови. Картофовите (домати, картофи, патладжан, пипер) не бива да се засаждат след себеподобни. Не е желателно растенията да се пренаторяват с азот. Хранителните вещества трябва да се балансират в съотношение – N:P:K=1:1,5:1,5. Щателно събиране и изгаряне на заразените остатъци. Остатъци от заразени растения в никакъв случай не бива да се закопават в почвата или компостират!