Пръскаме лимона с вода в светла стая, за да не жълтее
2

Пръскаме лимона с вода в светла стая, за да не жълтее

Проверете за акари и буболечки

Моментът, в който внесем лимоновото дръвче от балкона в стаята е един от най-деликатните за растението. През есента лимоните постепенно изпадат в период на покой, но в същото време се нуждаят от много светлина. Това е времето в което лимончето, има нужда от по-специфични грижи, за да се чувства добре, обясни Анита Комшева, шеф на отдела за тропически растения в Ботаническата градина в София пред Телеграф.

Дванадесет градуса

Според Комшева да се гледат цитрусови растения в саксия никак не е лесно, но пък те създават настроение у дома. Особен празник е когато започне цъфтежа през февруари и март. Важно е да се знае, че лимоните могат едновременно да цъфтят и плододават.

На първо място, когато лимонът се внесе отвън трябва да бъде поставен на светло място, което обаче не е горещо. Най-добре се чувства при температура от 12-13 градуса, но не и по-ниска. Лимонът ще издържи, но идеята е да цъфне навреме в ранна пролет.

Сухота

Ако му се осигури такава температура, то тогава няма да има необходимост от допълнително овлажняване на въздуха около него. А влагата във въздуха е жизнено необходима за него, защото сухотата провокира развитието на акари, които просто могат да унищожат лимончето. Това са паяковидни, които се заселват и в почвата и може да се стигне до там, че да оставят дръвчето без листа.

Почва

В случай че е по-горещо, то тогава периодично трябва да се пулверизира около дръвчето с вода. От друга страна почвата не бива да се преполива, защото става дума за субтропично растение, което не е свикнало на много влага в почвата. Все пак Средиземноморието се характеризира с висока въздушна влажност и слаби валежи. Един от първите признаци за преполиване е, че листата падат на зелено, без да има видими признаци за друго заболяване, според Анита Комшева. А за да узрее един 1 плод са необходими 12-15 листа, които да го хранят. В противен случай и завързите и плодовете могат да паднат, защото дръвчето няма да успее да се справи с тях.


Паяжини

Пожълтяването на листата обаче може да е естествено. Те падат и след това израстват през пролетта. Друга причина е зараза с акари и инесктициди.

Затова щом растението се внесе внимателно трябва да се огеда, дали не е заразено. Обикновено листата не са равни и гладки и лъскави, а стоят накъдрени и деформирани. Акарите са паячета, които могат за се заселят в долната страна на листата, също така могат да се видят и по стеблото. Те лесно се откриват по паяжините, които представляват бели, мазни топченца.


Нагъване

Силното нагъване на листата най-често може да е предизвикано от засушаване на въздуха. Това може да е и от отоплителни уреди. Затова незабавно трябва да пулверизирате въздуха около растението. Друга причина може и да в преполиването или засушаването на почвата, което да причини засъхването на коренчетата. В първия случай най-добре е да се разрохка, за да се увеличи изпарението. Във втория е добре да се спази най-просто правило -поливане два пъти в месеца, при това не обилно.

Екопрепарати задушават яйцата на инсектите

Ако установим, че нашето лимонче е заразено с акари, първото нещо, което трябва да направим е да почистим всяко листо с влажен памук. Това почистване се прави периодично. Също така, растението трябва да се третира с акарициди и инсектициди.

В цветарските магазини също така могат да се намерят екологични препарати за борба с акари, гъби и инсекти. Единият от тях е Натуралис на основаната на гъба, другият е Нимазал. Препаратът задушава яйцата на инсектите и по този начин преодтвратява тяхното размножаване .

Снимки Телеграф 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.