0

М оментът, в който внесем лимоновото дръвче от балкона в стаята е един от най-деликатните за растението. През есента лимоните постепенно изпадат в период на покой, но в същото време се нуждаят от много светлина. Това е времето в което лимончето, има нужда от по-специфични грижи, за да се чувства добре, обясни Анита Комшева, шеф на отдела за тропически растения в Ботаническата градина в София пред Телеграф.

Моментът, в който внесем лимоновото дръвче от балкона в стаята е един от най-деликатните за растението. През есента лимоните постепенно изпадат в период на покой, но в същото време се нуждаят от много светлина. Това е времето в което лимончето, има нужда от по-специфични грижи, за да се чувства добре, обясни Анита Комшева, шеф на отдела за тропически растения в Ботаническата градина в София пред Телеграф.

Дванадесет градуса

Според Комшева да се гледат цитрусови растения в саксия никак не е лесно, но пък те създават настроение у дома. Особен празник е когато започне цъфтежа през февруари и март. Важно е да се знае, че лимоните могат едновременно да цъфтят и плододават.

На първо място, когато лимонът се внесе отвън трябва да бъде поставен на светло място, което обаче не е горещо. Най-добре се чувства при температура от 12-13 градуса, но не и по-ниска. Лимонът ще издържи, но идеята е да цъфне навреме в ранна пролет.

Сухота

Ако му се осигури такава температура, то тогава няма да има необходимост от допълнително овлажняване на въздуха около него. А влагата във въздуха е жизнено необходима за него, защото сухотата провокира развитието на акари, които просто могат да унищожат лимончето. Това са паяковидни, които се заселват и в почвата и може да се стигне до там, че да оставят дръвчето без листа.

Почва

В случай че е по-горещо, то тогава периодично трябва да се пулверизира около дръвчето с вода. От друга страна почвата не бива да се преполива, защото става дума за субтропично растение, което не е свикнало на много влага в почвата. Все пак Средиземноморието се характеризира с висока въздушна влажност и слаби валежи. Един от първите признаци за преполиване е, че листата падат на зелено, без да има видими признаци за друго заболяване, според Анита Комшева. А за да узрее един 1 плод са необходими 12-15 листа, които да го хранят. В противен случай и завързите и плодовете могат да паднат, защото дръвчето няма да успее да се справи с тях.


Паяжини

Пожълтяването на листата обаче може да е естествено. Те падат и след това израстват през пролетта. Друга причина е зараза с акари и инесктициди.

Затова щом растението се внесе внимателно трябва да се огеда, дали не е заразено. Обикновено листата не са равни и гладки и лъскави, а стоят накъдрени и деформирани. Акарите са паячета, които могат за се заселят в долната страна на листата, също така могат да се видят и по стеблото. Те лесно се откриват по паяжините, които представляват бели, мазни топченца.


Нагъване

Силното нагъване на листата най-често може да е предизвикано от засушаване на въздуха. Това може да е и от отоплителни уреди. Затова незабавно трябва да пулверизирате въздуха около растението. Друга причина може и да в преполиването или засушаването на почвата, което да причини засъхването на коренчетата. В първия случай най-добре е да се разрохка, за да се увеличи изпарението. Във втория е добре да се спази най-просто правило -поливане два пъти в месеца, при това не обилно.

Екопрепарати задушават яйцата на инсектите

Ако установим, че нашето лимонче е заразено с акари, първото нещо, което трябва да направим е да почистим всяко листо с влажен памук. Това почистване се прави периодично. Също така, растението трябва да се третира с акарициди и инсектициди.

В цветарските магазини също така могат да се намерят екологични препарати за борба с акари, гъби и инсекти. Единият от тях е Натуралис на основаната на гъба, другият е Нимазал. Препаратът задушава яйцата на инсектите и по този начин преодтвратява тяхното размножаване .

Снимки Телеграф