Пръскайте с овощарска вар

Грижи през есента

Пръскайте с овощарска вар

Октомври е на практика краят на сезона, но в същото време и началото на новия.
За да получим високи добиви от здрави и едри плодове с високо качество, трябва да започнем с грижите още през есента, а именно с пълна дезинфекция на овощните градини и лозя. Вече много стопани го правят с природния продукт овощарска вар.

След прибиране на реколтата трябва цялата листна маса в овощни и ягодоплодни градини и лозя, както и опадалите листа да се третират с продукта. По този начин подсигурявате оптимално гниене на листната маса, а на вредителите се отнема всякаква възможност за презимуване.

Третиране

Третирайте преди и след резитбите цялостно по цялата корона с продукта - по този начин не оставяте възможност за развитие на вредителите.
Първото третиране трябва се направи преди резитба, а второто непосредствено след това. Инструментите, с които извършвате резитбата, също както и при операциите на хора, трябва да се дезинфекцират преди и след резитба чрез потапяне в 1% разтвор на овощарската вар.
Поради високите стойности на pH 12,6 всички гъбични болести, дори такива като еска при лозята например или нитриален рак (бяло дървесно гниене) не могат да се проявят и причинителите съответно не могат да проникнат в дървесината, в която по това време няма активна циркулация на дървесните сокове. Раните по кората от резитбата се затварят с емулсия на овощарска вар. Така те се затварят по-бързо и заздравяват по-бързо и по-добре и няма нужда от прилагане на овощарска замазка.

Подходяща

Овощарската вар също е най-подходяща и за зимното варосване на цялата корона и стъбло на растенията. Благодарение на високите стойности на pH 12,6 не се наблюдава отлагане на гъбични спори под варосаната дървесина. Цялостното варосване на короната предотвратява ранното развитие на пъпките и така можете успешно да преминете периода на зимното измръзване на културите.
Модерният начин за варосване с овощарска вар не само на овошки, но и на лоза и на ягодоплодни става чрез обичайната техника за пръскане – с вентилаторни пръскачки или с далекоструйни „пистолети”. Производителността е както с нормалните разтвори при доза 80-100 л/дка.
„Класическият“ начин за варосване с използване на кофа с вар и с четка баданарка вече са в миналото и се използват само за единични дървета в дворовете.
Чрез регулярно третиране с овощарска вар през цялата година ще постигнете по-стабилна обвивка на плодовете, по-устойчиви и свободни от болести и неприятели култури, в това число и от дрозофила сузуки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.