0

М аната, която е позната и като фитофтора, е най- опустошителната болест по пипера. Тя напада също патладжаните и доматите. Целите растения увяхват внезапно, но запазват зеления си цвят отначало, а по-късно изсъхват.

Маната, която е позната и като фитофтора, е най- опустошителната болест по пипера. Тя напада също патладжаните и доматите. Целите растения увяхват внезапно, но запазват зеления си цвят отначало, а по-късно изсъхват.

Инфекцията прониква през корените или кореновата шийка, която потъмнява, прищипва се и растението пада. Кората на нападнатите тъкани потъмнява и лесно се обелва. Поразяват се и плодовете. Първите признаци на болестта се наблюдават в най-ниските места на посева, където заразата бързо се разнася чрез поливните води. При доматите признаците могат да се объркат с тези от картофената мана.

Борба

В борбата с маната се прилагат агротехнически и химически методи. Маната най-напред се проявява по тиквичките и това е сигнал да започнат третиранията на пипера, патладжаните, доматите. При констатиране на първите болни растения в посева или в близост до него започват пръсканията с Акробат МЦ-0,2% или Ридомил голд - 0,25%, като обилно се облива кореновата шийка.

Ето някои насоки за това как да се сведат до минимум отрицателните ефекти и резултатите от излишните валежи.

1. Поддържайте състоянието на разсадопроизводство

Бавен растеж на разсадите чрез намаляване на продуктивността, допълнителната светлина и, ако е възможно, температурните нива (особено температурните нива през дневните часове). Поддържайте стратегии за контрол на болестите и вредителите в оранжерията. Не пресаждайте зеленчуков разсад със симптоми на бактериални заболявания. Валежите ще преместят бактериите в полето, което може да причини много проблеми по-късно.

2. Решете дали да работите с влажна, фино структурна почва

Използването на всяка минута без дъжд е най-ефективно. Балансирайте краткосрочните и дългосрочните цели, когато решавате да работите или не с влажна фино структурна почва. Работната влажна, фино структурна почва през тази година може да бъде полезна сега, но тя ще има значителни, дългосрочни, отрицателни последици, които трудно могат да бъдат променени. Работата на някои почви, когато те са мокри, може да компрометира тяхната структура и да доведе до уплътняване. Уплътнените почви имат многобройни последващи ефекти, включително допълнителни енергийни разходи, ограничен вътрешен дренаж, минимална аерация, по-слабо развиващи коренови системи и по-нисък добив.

3. Намалете семената и болестите на разсада

 Заболелите с гъбни и бактериални болести  семена и разсади могат да намалят установяването на оптималната гъстота на посева и жизнеността на културите. Повторното засаждане с високи енергийни, кратко- или средноранни сортове може да бъде оправдано в крайни случаи и фунгицидно третираните семена са почти винаги препоръчвани, особено в години, когато условията са благоприятни за развитието на болести по семената и разсад.

4. Бъдете в крак с контролните мерки за болести, насекоми и плевели

Когато времето не позволява прилагането на средства за растителна защита на културите при използване на наземно оборудване, малко може да се направи за управление на  появата на насекоми или болести по време на хладни и влажни условия. Ако икономическата оценка позволява ползването на  въздушни приложения, може да бъдат приложени съвместно с листни торове.

Силните дъждове понякога могат да премахнат вредители, като листни въшки, акари, трипси и малки експонирани гъсеници като младите ларви. Влажното време е благоприятно за появата на гъбни заболявания.

5. Култивирайте, когато е възможно, и следете за навременно приложение  на хербициди.

Валежите имат смесен ефект върху хербицидите; те могат да ги активират допълнително и/или да ги спират. Така или иначе култивирането и хербицидите след появата могат да бъдат необходими по-късно през сезона, за да се компенсира липсата на дългосрочно действие. Култивирането трябва да се прави само когато почвената влага позволява, в противен случай намаляването на качеството на почвата (например уплътняване) може да компенсира потенциалните ползи от контрола на плевелите.

6. Възстановете баланса на наличните и необходимите хранителни вещества след измиването им.

Второ, хранителните вещества могат да бъдат прилагани листно, самостоятелно или в комбинация с препарати за растителна защита. Този подход е най-подходящ за азот.