0

П рез повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време.

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време.

 През периода валежи със стопанско значение не се прогнозират. Падналите валежи през първото десетдневие на октомври бяха неравномерно разпределени. На много места в Северозападна България и в Горнотракийската низина те бяха оскъдни под 5-6 l/m² (Видин, Лом, Кнежа, Пазарджик, Пловдив). В тези райони през следващия период дефицитът на почвена влага ще забави началното развитие на засетите посеви с рапица, ечемик и пшеница.
В част от южните и югоизточни райони валежите през изтеклия период надвишиха на места 25-30 l/m² (Сандански, Кърджали, Хасково, Елхово, Бургас), което доведе до подобрение на водните запаси в горните почвени слоеве и на условията за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури. В средата на октомври започват агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата в Южна България.


През периода при засетите посеви с рапица и зимни житни култури в районите, където влагата не е лимитиращ фактор, ще протича фаза поникване и начално листообразуване. При рапицата във фаза поникване повреди нанасят рапичната стъблена бълха и рапичната листна оса. Рапичните посеви в началните фази от вегетацията трябва да се обследват за появата и плътността на тези вредители и при численост над прага на икономическа вредност да се извърши навременно третиране.
През следващия период условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за приключване на гроздобера, за прибиране реколтата от есенно-зимните сортове овошки. В ябълковите и крушовите насаждения, след прибиране на плодовете, в началото на листопада се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се ограничава заразата от струпясване. При костилковите овощни видове, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.
Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ