Пръскайте ябълките с карбамид
2

Преди зимата

Пръскайте ябълките с карбамид

Разчистете градината от изсъхналите дървета

През края на октомври – началото на ноември продължава лятно-есенното засушаване.
Овощните дървета преминават в състояние на относителен покой, а неприятелите и причинителите на болестите по тях - в неактивна зимуваща форма.

При тази климатична характеристика условията са благоприятни за появата и намножаването на многогенерационните насекоми и акари. Те развиват последните поколения, от плътността на които ще зависи до голяма степен вредата през следващата година. През месеца се създават условия за образуването на обилни роси, които са причина за заразявания от струпясването по ябълките и крушите, от картофена мана по късните домати и други.
Мероприятия
През този период се провеждат механични, агротехнически и химически растителнозащитни мероприятия срещу зимуващите по овощните дървета и храсти или в почвата причинители на болести и неприятелите. С тяхното провеждане се намаляват значително третиранията с пестициди през вегетацията, а това допринася и за опазване на полезната фауна и получаване на качествена продукция, без остатъчни количества от пестициди. Някои от задължителните мероприятия през този период са:
- Изкореняване на изсъхнали дървета, които се изнасят и изгарят. С това се унищожава натрупаната зараза от корояди, дървесинояди, шарка по сливата, бактериално изсъхване и други.
- Премахване и изгаряне на старата и напукана кора на ствола, където зимуват плодовите червеи, някои видове акари и други.
- Събират се и се унищожават гъсеничните гнезда, изсъхналите и мумифицирани плодове, останали по дърветата, които са източник на зараза на някои листогризещи гъсеници, бадемов семеяд, кафяво гниене и други.
Мехлем
За запечатване на получените рани се използват овощарски мехлем, блажна боя и др. Изсъхналите и нападнати стъбла и издънки на касиса и малината от стъкленка, агрилус, галица, малинов молец, сиви листни петна, антракноза и др. се изрязват, изнасят се и се изгарят.
Обработката на почвата е съществена за борбата с болести, неприятели и плевели. Оранта се извършва на 18-20 см в реда, а до стволовете на 8-10 см. С това се заорават листата и намиращата се върху тях зараза (гномониоза по кайсията, струпясване по ябълката и крушата, червени листни петна по сливата и др.). Където има опасност от измръзване, стволовете и дебелите скелетни клони на дърветата се варосват до настъпване на студовете. Така се избягва неравномерното нагряване през денонощието и се намалява рискът от измръзване. За предпазване на младите дървета от зайци, полски мишки и други гризачи те се обвиват с подръчни материали. При допуснато по-силно нападение от струпясване по ябълката и крушата се провежда третиране с 5% разтвор на карбамид. Осигурява се добро обливане на короната и окапалите листа.
Пръскането се извършва след началото на листопада.
Вредители
При костилковите овощни видове през есенно-зимния период влагата и по-високата температура са много благоприятни за силното развитие на сачмянката, която напада в най-големи размери прасковата, кайсията и черешата, а по-слабо вишната и бадема. Признаците на болестта се проявяват по листата, плодовете и леторастите. Първоначално по тях се образуват дребни червеникави точки и около тях обикновено се появява смолотечение. По време на масовия листопад костилковите овощни видове се третират с мед съдържащи средства: Бордолезов разтвор – 2%, Шампион ВП – 0,3%, Фунгуран ОН 50ВП – 0,15%, Чемп плюс – 0,15% и др. за да се предпазят от бактериално изсъхване, сачмянка, къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене и други.
Червей
В началото на месеца трябва да се следи летежът на ябълковия плодов червей (края на второ поколение и частично трето) и при необходимост да се третира.
След обстоен преглед и установяване на късни зарази от струпясване, а също и против болестите, които се развиват по време на съхранението на продукцията, се третира с Топсин М 70 ВГ - 0,1% или Топ плюс 70 ВП - 0,1%.
За доброто съхранение на ябълките и крушите и за намаляване на гниенето е добре да се извърши и едно следберитбено третиране с Топсин М 70 ВГ- 0,120%. След напръскването плодовете се оставят да изсъхнат и се подреждат в хладилни камери или дълбоки и хладни избени помещения
В началото на листопада всички ябълкови и крушови дървета, които са били нападнати от струпясване, трябва да се напръскат с разтвор на карбамид от 500 г на 10 л вода с много добро обливане на листата. Препаратът прониква в тъканите на листата и не позволява причинителят на болестта, гъбен патоген, да ги инфектира напролет.
Ако третирането на дърветата се пропусне през това време, може да се направи и след листопада, но с по-концентриран разтвор 700 г на 10 л вода.
След отпадане на листата за борба срещу зимуващи форми на акари и въшки се използва Акарзин или Растително защитно масло 300 мл за 10 л вода. Те представляват маслени емулсии, които задушават яйцата на зимуващи под кората вредители. Маслото е съвместимо с бордолезовия разтвор и другите фунгициди и пръскането може да се извърши едновременно.

Инструментите се обеззаразяват с белина

Болните части на заразените дървета се изрязват на 20-50 см под границата между болната и здравата тъкан и се изгарят по възможност на място. Инструментите след всеки отрез се обеззаразяват с 10% белина или формалин. Може да се приложи и спирт за горене, разреден с вода в съотношение 3:1. Раните се намазват с 10-процентов разтвор на белина или формалин.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ